Categories

„Известување на медиумите во изборна кампања, искуства и предизвици“ е темата на дебатата во организација на ЗНМ во Клубот на новинарите, денеска. На дебатата свои излагања имаа директорот на...

На својот твитер профил Здружението на новинари на Македонија објави дека новинарот Зоран Божиновски денеска излегува од затвор, а Македонија се симнува од срамната листа на земји со затворени...

Европскиот економско-социјален комитет (ЕЕСК) го организира шестиот Форум на граѓанското општество на Западен Балкан во Сараево на 10-11 јули 2017 година. Главните теми на агендата ќе бидат улогата на...

Во пресрет на претстојните медиумски реформи што произлегуваат од „Пржинскиот договор“, Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Советот за етика во...

Анализа за финансиските и кадровските прашања и продукцијата на јавниот радиодифузен сервис за чие подобро функционирање треба да се одвои најмалку еден процент од Буџетот, како и саморегулација на...

Европскиот експерт Питер Ванхауте изготви предлог за медиумски реформи, како резултат на средбите со политичките партии за решавање на политичката криза во Македонија. На покана на Здружението на новинарите...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска остро ги осудува нападите на белградски „Информер“ и одделни македонски медиуми врз весникот „Слободен печат“. ЗНМ се солидаризира со колегите од „Слободен...

Склучувани се штетни милионски договори, неповрзани со основната дејност, со кои систематски била уништувана компанијата „Медиа Принт Македонија“ (МПМ), додека истовремено, менаџментот скусувал плати и бркал новинари…, обвинија на...

Може да се констатира дека Владата ги користи сите инструменти на власта да ја ограничи слободата на говорот и да ги контролира медиумите. Покрај формалниот мораториум за Владини реклами...

Новинарите главно имаат елементарни познавања за заштитата на личните податоци во сториите што ги објавуваат, врз основа на нивната практика. Многу ретко консултираат законска регулатива што, колку, и во...