Categories

ТУРЦИЈА 137 лица приведени на првомајски протести во Истанбул

Во Истанбул полицијата упасила 127 лица за обид на нелегално одржување на демонстрации на неколку локации во градот на прославата за 1 Мај. Со полициски кордон околу плоштадот Таксим полицијата ги спречи демонстрантите да влезат и да протестираат.

“Плоштадот им припаѓа на луѓето и не може да биде затворен. Да живее 1-ви мај”, извикуваа демонстрантите додека полицијата ги приведуваше.

Полицијата претходно дозволила да се одржи церемонија на плоштадот Таксим, на којашто присуствувале синдикални водачи, а друга група граѓани положиле каранфили на улица блиску до плоштадот. Властите ја одобрија прославата на 1-ви мај во областа Бакиркој.

Print Friendly, PDF & Email