fbpx

Регулаторни киднапери

Емилија Целакоска

ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА По правилата на новиов гужван век, да сокриеш тајна е најдобро ако им ја тутнеш на сите да им маршира пред нос, но сепак да е невидлива. Не...

Read more

ВМРО-ДПМНЕ ги изневери граѓаните, две години локална власт – неефикасност и неисполнети ветувања!

Изминатите две години раководење со 40 општини од луѓето на Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ, покажаа неефикасност и неисполнување на ветувањата пред граѓаните. За две години покажа како ја практикуваат власта...

Read more

Предизвиците по Извештајот на ЕК: Време е за брз и суштински „ремонт“

МАРТИН ТАСЕВСКИ Јавноста имаше можност да го види последниот извештај на Европската комисија за земјава, во кој, накусо кажано, Европската комисија дава оценка дека Македонија стои лошо во поглед на...

Read more

КСЗД: Најмногу случаи на дискриминација преку јавно информирање и медиуми врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет

ЉУБИША АРСИЌ Јавното информирање и медиумите се меѓу областите за кои се поднесуваат често претставки за утврдување дискриминација пред Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД). Право да поднесе...

Read more

Кристоф Бендер: Северна Македонија го заслужува отворањето на 23 преговарачки поглавја

Централниот проблем е што со години нема кредибилна понуда на масата од ЕУ за проширувањето кон земјите од Западен Балкан, вели во Кристоф Бендер (Австрија), кој е заменик-претседавач на Европската...

Read more

Аналитичарите се сомневаат во коалицискиот капацитет на ВМРО-ДПМНЕ

„Историјата на ВМРО-ДПМНЕ пред и по 1990 година, кога беше официјализирана како политичка партија, се карактеризира со антиалбанска политика. Врз основа на минатото но и сегашното раководството на овој политички...

Read more

Маричиќ: Во Извештајот на ЕК немаме ниту едно поглавје каде што се утврдува назадување што во другите држави не е случај

„Извештајот на ЕК е објективен приказ на она што се случува во целата држава, не само во Владата и не само во Собранието. Имаме една општа оценка на добро ниво...

Read more

Северна Македонија се наоѓа на 67-то место од 142 земји според индексот на владеење на правото во 2023 година

Шеесет и седмото место од вкупно 142 држави го зазема Северна Македонија според Индексот за владеење на правото во 2023 година на Светскиот проект за правда (WJP) Индексот за владеење...

Read more

Друг ги испорача „добрата“

Емилија Целакоска

ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА Со колку лесна рака денес во демократија (каква-таква) некои говорници зборуваат за високи критериуми за структурните основи на општествово како што е правичноста. Таа, која упорно сомнително кога...

Read more

Петровска: Не сум била сопственик на никаква хациенда, се надевам дека Ковачки нема повторно да избега од рочиштето

„Не сум била сопственик на недвижен имот, особено не на хациенда со базен. Имотот што го поседував пред да стапам на било која функција беше отуѓен во 2009 година“ рече...

Read more
Page 1 of 18 1 2 18

CIVIL MEDIA NEWSLETTER