fbpx
ПРетседателот Стево Пендаровски, извор: Твитер профил на Пендаровски
Џабир Дерала

Османи ќе реферира за разговорите со Бугарија, прес на народниот правобранител за половата застапеност во јавниот сектор, седница на ДКСК, социјална патологија на четири тркала

Photo by: Christina @ wocintechchat on Unsplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Вообичаено, јас фордот си го возам како Драјвинг Мисис Дејзи, полецка и внимателно, но понекогаш, макар на миг, си мислам дека џипов е адекватното оружје за воведување ред во...

Read more

Амбасадорска тркалезна маса во Скопје, промовирање на транспарентноста на јавната администрација, комеморација по повод Меѓународниот ден на сеќавање на холокаустот, врти-сучи, евро-рускиот газ/с е отпозади

Photo by Filip Mishevski on Unsplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Човек тешко може да се снајде во грамадната дебата што се води околу причините и перспективата на кризата на украинско-руската граница. Тезите се како „подвижна мета“: зависат од...

Read more

Одбележување на Меѓународниот ден на Холокаустот, подобрениот рејтинг – вест за еден ден, кога критиката ќе ја загуби смислата

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Да се случеше годинава Македонија да ПАДНЕ за 24 места во годишниот Индекс за перцепција на корупцијата на Транспаренси Интернешнл, верувам дека тоа ќе беше главната вест на...

Read more

Меѓувладина седница во Софија, почна судењето против Рашковски, клучот е во реформите, а не во „масирање“ на јавната перцепција

Photo by Matt Chesin on Unsplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Еве како изгледа тоа со пропагандно затрупување на јавноста кога се инсистира само на ширење на негативна енергија, непроверени вести и произволни конструкции кои треба да докажат дека...

Read more

Владата во официјална посета на Софија, дебата за поттикнување на борбата против корупцијата, редовната смисла на предвремените избори

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Порационалниот пристап (што може да се насети и во нивното партиско соопштение по средбата Мицкоски-Петков) би бил дека ВМРО-ДПМНЕ, во суштина – како и во случајот со Преспанскиот...

Read more

Денеска ЕСМ го презема греењето на скопјани, конференција за поздрава животна средина, ЗНМ апелира за доследно почитување на Кодексот на новинари

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Кога настануваат желбите? Зошто постојат ако знаеме дека нема да се исполнат и нивното остварување зависи од некоја виша сила? Вакви дилеми ми се вртат низ главата додека...

Read more

Комесарот на ОБСЕ, Абдракхманов на седница на Комитетот за односи меѓу заедниците, македонско-бугарските односи мрднаа од „мртва точка, безбедноста на Украина е безбедност на Европа

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Во последните две-три години не бевме сведоци на продуктивни, а често ни цивилизирани средби помеѓу политичарите и дипломатите на Македонија и Бугарија. После секој состанок на некоја домашна,...

Read more

Православните верници го слават празникот Богојавление, фокус група за следење на работата на јавните институции, се добива впечаток дека лидерот е само „греач на столчето“, сепак се движи…

Фото: Антонио Јанески / unsplash.com

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Во овој миг Мицковски веројатно добива укори од неговите мецени, политичките и оние другите, зошто му пропадна и последниот од многуте обиди да ја спречи актуелната коалиција да...

Read more

Бугарскиот премиер во Скопје, паранојата се лечи, побарајте стручен совет, борбата со криминалот само обична фарса, 62 е помалку од 64

Photo by Matt Chesin on Unsplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Од друга страна, што е право, кога повремено ќе се соберат на јавен протест, нашите антиваксери се бројат во неколку стотици луѓе кои на мирен начин и, често,...

Read more

Примопредавање на премиерската функција, германската министерка за Европа во Скопје, рибарски приказни за неуловените дебели политички сомови, магла на емоции

Photo by: Aaron Burden on Unslplash

УТРИНСКИ КОЛУМНИ  Всушност, таа порака токму соодветствува на неочекуваната стаписаност на опозицијата од реалната опасност Данела Арсовска да му ја „украде“ сценската слава на Ковачевски со покажаните зачудувачки знаци не...

Read more
Page 1 of 11 1 2 11

CIVILMEDIA NEWSLETTER