Categories

Хуманитарен концерт за поддршка на музичарите, на кои неодамна им изгоре студиото и музичката опрема во зградата на „Макотекс“ во Скопје ќе се одржи денеска (26-ти февруари), во МКЦ, со...

Во „Галерија 7“ во Скопје, од денеска до 11-ти март, ќе биде поставена изложбата „Политички коректни“ на младиот уметник Сали Ертунч. Станува збор за дваесет репетитивни портрети во чиј...

Актерот Перо Арсовски и режисерката Нина Николиќ, продолжуваат да жнеат успеси со својата независна театарска продукција и претставата „Разговор во четири очи“, поставена според драмскиот текст на Ингмар Бергман....

Министерството за култура испрати одговор до сите македонски автори одбиени на Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата од областа на издавачката дејност. Особено е интересно...

Денеска, 15-ти февруари во 20 часот во Младинскиот културен центар (МКЦ), ќе се одржи промоција на зборникот „100 илјади поети за промена“, како дел од манифестацијата која по втор...

„Во можеби ниту еден дел од Европа не се чувствува толку болната историја од 90-тите години на минатиот век, исполнета со насилство, како во земјите на поранешна Југославија“, велат...

„Национализми, споменици и идентитет на културата: наследства на модернизмите во современиот момент и начини на отпор“,  е насловот на предавањето на кураторката Линеа Вест, кое ќе се одржи на...

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ), денеска, го прославува јубилејниот седумдесетти роденден. Големиот јубилеј ќе се одбележи со свечен собир, во четврток на 16-ти февруари, на кој ќе бидат...