Categories

Што е тоа што ги тера младите да си ги одземаат животите едни на други? Секој родител размислува како да му го пополни времето на своето дете. Освен обврските...

Прочитај повеќе...

Разликата меѓу патриотизмот и национализмот е повеќезначна, повеќеслојна, суштинска и препознатлива. Патриотизмот е временски постар поим и е во исто време и поширок и потесен  од поимот на национализмот.

Прочитај повеќе...

Велосипедска трка, Скопје, 2018. Фото: Киро Попов/kolektif.mk   Политичарите од старата генерација обезбедија живот за младите каков што не заслужуваат. Дадоа најлоши можни примери за тоа како не се...

Прочитај повеќе...

Фотографија: Јана Поповска/kolektif.mk  Самохрана мајка деновиве е жртва на повици за нејзина ликвидација од активист на една про-руска партија чие малубројно, но агресивно членство учествува на националистичките протести во...

Прочитај повеќе...

(НЕ)ОБИЧНИ ПРИКАЗНИ Јас не слушам џез, бе брат!

Сам сум дома. Сите се некаде излезени. Во фаза кога ги правам последните корекции пред да тргнам на пат на уште неколку улични фестивали каде што ќе го поставиме...

Прочитај повеќе...

Веројатно малкумина знаат или многумина заборавиле дека Ѓорѓе Иванов беше член на Управниот одбор на фондацијата Сорос во Македонија. Уште помалку е познато дека тој еден период беше член...

Прочитај повеќе...

По падот на берлинскиот ѕид започна процесот на глобализацијата и технолошкиот развој што предизвика тектонско поместување со кое светот е претворен во глобално село. Во тоа глобално село развиените...

Прочитај повеќе...

Ова е телеграма до македонската јавност, без заобиколувања, без стилизации, директно и искрено: Мораме да имаме кристално чист референдум, едно масовно граѓанско изјаснување за тоа дали сакаме да имаме...

Прочитај повеќе...

Во ерата на масовно комуницирање кога буквално секој може да пласира информации до илјадници луѓе, се чини дека зборовите на разумните, рационалните, аргументираните гласови во јавноста го губат своето...

Прочитај повеќе...

ПРИМИТИВЕН ЦИРКУС Бајка…

Почетокот на летото 1987 година се доселивме во новата населба која тогаш на големо се градеше во Скопје, со име – Аеродром. Тука некогаш бил аеродромот, затоа и така...

Прочитај повеќе...