Мала вистинска приказна од македонскиот живот и сонот за голема Европа

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во скриеното паркче зад мојата зграда, една млада девојка го шеташе кученцето. Тоа, нормално, го направи и остави зад себе она што обично го прават домашните миленичиња...

Read more

„Пилотите“, беспилотните летала и диригентите во македонската јавност

пилотира: ПЕТРИТ САРАЧИНИ „Пилотите“ и изложувањето на една цела етничка заедница на потсмев и говор на омраза повторно ги извадија на површина сите аспекти на долгогодишната деградација и дехуманизација на...

Read more

За заблудите во дискусијата за историјата на модерните народи и држави на Балканот

Гледајќи некои ненаучни стојалишта кои постојано се повторуваат во јавноста, не само кај нас, сметам дека наспроти нив, појдовна точка на нашите дебати за модерните држави, народи, за нивното создавање,...

Read more

Чест на жртвите и хероите (на македонски начин)

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Хероите и жртвите на нашите револуции Заслужуваат посебна чест! А не минута почит или бар минута молк, досаден симболичен гест! Убиени, затворени, исплукани, забранети, растргнати, исклоцани И уште...

Read more

Борба со лажните и неквалитетните портали? Да се почне со авторските права, за тоа има закон

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во македонскиот интернет простор имате десетици портали кои секојдневно објавуваат по над 100 содржини. А освен неколку редакции кои бројат над 10 новинари во кои просечно 1...

Read more

Шокантно!!! Необјавената ФБ честитка на војводата од Будимпешта за 8 септември!!!

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Драги граѓани на Република Македонија! Знам дека многумина ме обвинуваат, а и веќе ви е познато дека во Белизе, земја-пријател на Република Македонија, а и во неколку...

Read more

За прославите, некогаш и сега

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Младиќот со кристалната топка искрено жали за сите оние што од државната прослава на 8 Септември очекуваа мегаломанска и кич прослава кај циркусот од плоштад, стотици илјади...

Read more

Мете – познатиот незнаен јунак на скопските улици

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Замина нашиот другар и соборец Мете. Нѐ напушти прерано една амблематична фигура на скопскиот урбан живот, но и на повеќегодишниот отпор на граѓаните против едноумието и насилството...

Read more

За суетата

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Еден поранешен премиер, а сегашен азилант и соработник на унгарската држава, не даваше вакви оценки за ЕДЕН СУЕТЕН новинар. Не, драги мои. Тој даваше оценки и лични,...

Read more

Македонските национал-шовинисти се оние што ги бришат Македонија и Македонците, за да избегаат од одговорноста за уништувањето на земјата

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Освен националистите и шовинистите од соседните балкански народи (секој за свој есап нели), меѓу оние што во моментот ги бришат „Македонија“ и „Македонците“ се уште само македонските...

Read more
Page 1 of 3 1 2 3

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy
300x250