Categories

Веќе ни стана јасно дека нештата во земјава не се како што изгледаат. Политичките виори секојдневно ни ја фрлаат сивата маса, де ваму, де таму, и работите редовно ги...

Прочитај повеќе...

Пишува: Сашо Орданоски Александар Николовски од Охрид викендов порача дека, кога тие ќе дошле на власт, ќе го поништеле овој и ќе направеле друг, подобар договор со Грција. Слични...

Прочитај повеќе...

Како поминуваат годините и како стекнувам животно искуство во овој свет и во оваа земја се повеќе ги преиспитувам одлуките, размислувањата и вредностите кои сум ги наследил од родителите,...

Прочитај повеќе...

Имавме три шанси да исчекориме напред. Три шанси да се еманципираме од етничкото и да преминеме на граѓанското. Три шанси да се ослободиме од непроменливоста на етничкото колективно припаѓање...

Прочитај повеќе...

Кога човек тргнува на пат, треба да направи математика. Еве една интересна, „демократска“ математика. Долг е патот до Норвешка, но скок од десет места за Македонија (за една година)...

Прочитај повеќе...

пишува: Синиша Станковиќ Едноставно не сакав, никој, меѓу два залака мувлосано сирење и две голтки од со децении старо вино, да се расправа, скраја да е, да се тепа,...

Прочитај повеќе...

пишува: Ѕвездан Георгиевски Зошто би сакал јас да ги делам вредностите на државата Македонија. Тие национал-романтичарски ставови, грутката или земјата во која си роден е – твојата татковина… Зошто...

Прочитај повеќе...

пишува: Војо Маневски Во однос на идентитетот, се наоѓаме во состојба како Евреите пред Христос. Постојано чекаме некој Месија, да ни се јави лидер на партија кој ќе ни...

Прочитај повеќе...

пишува: Мерсиха Смаиловиќ Aко јас сакам да бирам некој идентитет, иако мојот идентитет е веќе оформен, јас сепак, бирам да имам и идентитет којшто е бесмртен. Идентитет што никој...

Прочитај повеќе...

пишува: Мирјана Малеска Моментот на совпаѓање на интересите на големите сили да го обезбедат мирот и стабилноста на Балканот, во кој претходно многу инвестираа, и да го осигураат нивното...

Прочитај повеќе...