Categories

Во моментов во Република Македонија на власт се социјалдемократи. Социјалдемократијата е идеологија која ја поддржува употребата на државата во воспоставувањето социјална правда и која во основа се стреми кон...

Прочитај повеќе...

За многумина, Преспанскиот договор е изнуден, услов кој мора да се исполни, цена која мора да се плати, нешто што никако не би го направиле доколку не сме биле...

Прочитај повеќе...

Имавме три шанси да исчекориме напред. Три шанси да се еманципираме од етничкото и да преминеме на граѓанското. Три шанси да се ослободиме од непроменливоста на етничкото колективно припаѓање...

Прочитај повеќе...

ВО ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТИЈАТА (3) Република Македонија е заробена држава. Република Македонија е сѐ уште заробена држава. Заробена е од носителите на претходно направениот криминал кои метастазирале во целокупната...

Прочитај повеќе...

ПРАВНИ ПЕРСПЕКТИВИ Лаици и професионалци

ВО ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТИЈАТА (2) ВО ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТИЈАТА (2) Лаици и професионалци Демократската држава е сложен механизам кој може соодветно да функционира единствено доколку се почитуваат однапред поставените...

Прочитај повеќе...

ПРАВНИ ПЕРСПЕКТИВИ Во одбрана на демократијата (1)

Промените многу бавно се случуваат. Пребавно. Прво, промената не доаѓа затоа што живееме во општество во кое е руиниран системот на вредности. Процесот не се случи одеднаш, преку ноќ....

Прочитај повеќе...

ПРАВНИ ПЕРСПЕКТИВИ Амнестија

Јас лично сум многу против амнестии. Мислам дека на тој начин се подрива правниот поредок и се атакува врз правната сигурност, а најмногу од сѐ, се оштетуваат жртвите на...

Прочитај повеќе...

Министерството за животна средина е едно од трите министерства (заедно со тоа за култура и за локална самоуправа), за кои се издвојуваат најмалку средства од буџетот (најновиот предлог буџет...

Прочитај повеќе...

ПРАВНИ ПЕРСПЕКТИВИ Зошто жена за претседател?

Време е во Република Македонија да биде избрана жена за претседател. Заради тоа што до сега немало, и покрај тоа што 50% од населението на државата се жени, што...

Прочитај повеќе...

Фразата „сѐ е законски“ ми е омилена. Заедно со онаа дека им се „врзани рацете“. Ама оваа ми е уште поомилена.

Прочитај повеќе...
image_pdfimage_print