ОПШТЕСТВО

Фиданоски: Крв, пот и солзи се потребни во одбрана на слободата

Новинарот Зоран Фиданоски, во интервју за ЦИВИЛ Медиа, изјави дека слободата на изразување е фундамент на едно општество без кое немаме слободни граѓани. https://www.youtube.com/watch?v=vb4KnkGMQE4 ЦИВИЛ: Што подразбирате по слобода на...

Read more

ЕК: Економскиот раст на Македонија годинава 1,7 отсто, догодина 2,7

Европската комисија во најновиот есенски економски извештај предвидува дека Македонија годинава ќе ја заврши со економски раст од 1,7 отсто. Во извештајот се вели дека економските движења и инвестициите во...

Read more

Македонија и Албанија одбележуваат пет години прекугранична соработка

Во Струга денеска ќе се одржи петтата прослава на „Денот на Европската територијална соработка“, со која Македонија и Албанија, како земји кориснички на ИПА прекуграничната програма, ќе се придружат кон...

Read more

ЦИВИЛ најостро ги осудува фашизмот и антисемитизмот

ЦИВИЛ – Центар за слобода најостро ги осудува сите форми на политички екстремизам, политички мотивираното насилство и антисемитизмот во земјава и во светот. Најчесто прикриени, но неретко и директно изразени,...

Read more

Прв македонско-албански и албанско-македонски речник за деца

Првиот македонско-албански и албанско-македонски речник за деца денеска беше презентиран пред учениците во ОУ “Братство” во Карпош. На почетокот на настанот се обрати високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ...

Read more

9 Ноември: Ден на антифашизмот

По доаѓањето на нацистите на власт во Германија, во 1933 година, Евреите беа подложени на жестока дискриминација и невиден прогон и организирано насилство. На 9 ноември 1938 година, нацистите започнаа...

Read more

Грантови за образовна инклузија на деца Роми

Јавен повик за доделување мали грантови на граѓански организации за спроведување програми за образовна инклузија на деца Роми во Република Македонија ќе промовираат денеска Здружението на граѓани „Ромски Ресурсен Центар“...

Read more
Page 275 of 395 1 274 275 276 395

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy