Општество

Точи: Неопходна е инклузија на Ромите во креирањето на политиките за нив!

ЦИВИЛ Медиа во Гостивар разговараше со Мухамед Точи, долгогодишен активист на граѓанското општество, лидер на ХДЗР „Месечина“, гостиварска организација која се залага за унапредување на правата на ромската заедница, којашто...

Read more

Јовановиќ: Македонија е европски рекордер во сиромаштија!

ЦИВИЛ Медиа разговараше со Бранимир Јовановиќ, професор на Институтот за општествени и хуманитарни науки, по неговиот Фејсбук коментар за рекламата за кредитирање на граѓаните од „Форца“: „ Дружба си е...

Read more

Собир против аерозагадувањето

Денот на планетата Земја (22 април), граѓанската иницијатива „О2 Коалиција за чист воздух“, го одбележа со спонтан собир во борбата против загадениот воздух. Собирот започна во 12 часот, пред „Школка“...

Read more

„Нурни во социјалното претприемништво”

Социјалното претприемништво зема голем замав во Европа и светот, како алатка за решавање на најгорливите социјални проблеми – невработеност, сиромаштија, ексклузивноста на општеството... Во Македонија младинската организација „Младински сојуз“ од...

Read more

„Граѓанската повелба“ – прв чекор за општество без граници

ЦИВИЛ – Центар за слобода со поддршка на Фондацијата „Хајнрих Бел“ од Германија започна со проектот „Општество без граници“ со цел промовирање и едукација на граѓан(к)ите за граѓанската повелба, но и...

Read more

„О2 Коалиција за чист воздух“ повикува на спонтан собир за чист воздух

По повод Денот на планетата Земја (22 април), граѓанската иницијатива „О2 Коалиција за чист воздух“, утре ги повикува граѓаните на спонтан собир во борбата против загадениот воздух. Почетокот на собирот...

Read more
Page 281 of 340 1 280 281 282 340

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy