Categories

ПРОТЕСТ Мартовски марш за контрола на оружјето во САД

Во 2018 година, протестите против насилството на оружје во САД се зголемија по серијата масовни престрелки, особено по пукањето во средното училиште Стоунман Даглас, на 14 февруари. На 14 март се случи организиран протест, а март за нашите животи се одржа на 24 март. Уште една голема демонстрација се случи на 20 април 2018 година.

„Пред една година на 24 март, 2018 година, марширавме на Капитол Хил и го повикавме Конгресот конечно да помине разумна политика за спречување на насилство. Минатогодишниот “Март за нашите животи” беше најголемиот ден на протест против оруженото насилство во историјата на нашата нација. И покрај ова огромно шоу на поддршка, многу од нашите членови на Конгресот сé уште нема да го признаат насилството на оружјето со кое Американците се соочуваат секој ден. Значи, ја носиме реалноста на 40.000 животи што ги изгубивме до смртта на оружје во 2018 година до нивните чекори. Буквално“, вели Џаклин Корин од мартовскиот марш за нашите животи.

Минатата година, милиони луѓе ширум светот маршираа солидарно со нив, а Конгресот не направи ништо. „Ние нема да го напуштиме Конгресот додека не помине вистински, значајни политики за спречување на насилство“, додава Корин.

„Не можеме да дозволиме уште едно лице да биде убиено од бесмислено насилство. Не можеме да дозволиме уште една личност да ја доживее болката од губење на некој близок. Не можеме да дозволиме уште едно семејство да чека на повик или текст што никогаш не доаѓа. Не можеме да дозволиме нормализацијата на насилството од оружје да продолжи. Ние мора да создадеме безбедна и сочувствителна нација за нашата младина“, велат од организацијата.

Никој не треба да биде изложен на таква траума, бидејќи сите животи се поеднакво вредни.

А. П. 

Print Friendly, PDF & Email