Categories

АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШНЛ Правда за убиениот квир активист Зак Костопулос

Зак Костопулос, квир активист и бранител на човековите права во Грција, почина на 21 септември 2018 година по насилнен напад.

Зак, познат по името на повлеченото име Заки О, беше неуморен бранител на правата на ЛГБТИ луѓето и ХИВ позитивните лица.

Амнести интернешнл велат дека од видео снимките од очевидци покажуваат дека Зак бил брутално претепан од двајца мажи откако влегле во продавница за накит во централна Атина.

„Снимките, исто така, покажуваат дека пристигнува полицијата и насилно се обидува да го уапси Зак, кој умира на теренот. Видеото покажува еден полицаец кој силно го удира со ногата во вратот, а друг го удира со иста сила. Според извештајот за судска медицина, Зак умрел од повеќекратните повреди што тој ги претрпел. Трагичната смрт на Зак го разори семејството, пријателите и пошироката заедница за човекови права во Грција и пошироко. Мобилизациите кои бараат правда за неговата смрт се случија во многу европски земји. Иако истрагата е во тек, многумина се загрижени поради недостатоците и одложувањата во истрагата за неговата смрт, како и постојаните системски неуспеси во истрагите во врска со случаите на полициско насилство во Грција. Убиството на Зак и првичното известување за случајот, исполнети со стигматизирани забелешки и репродукција на лажни вести, откриле длабока предрасуда што постои во делови од општеството. Ова не смее да се толерира“, додаваат од организацијата за човекови права.

Амнести интернешенл повикува да се потпишеме на петицијата за случајот на Зак да ја добие правдата која ја заслужува.

„Потпишете ја петицијата до грчкиот министер за правда и на министерот за заштита на граѓаните и со тоа бараме брза, непристрасна, независна и ефикасна истрага на три нивоа:

– Се добива кривична истрага за бруталниот напад, обезбедувајќи суштински докази.

– Криминалната и дисциплинска истрага за она што се чини дека е произволна и навредлива сила од страна на полициските службеници, и можната одговорност на полицијата во смртта на Зак.

– Истражување на можен мотив, дискриминација или други предрасуди, како во почетниот брутален напад, така и врз употребата на сила и целокупното однесување на полицијата“, велат од Амнести интернешнл. 

Print Friendly, PDF & Email