Categories

ЦЕНЗУРА Пресудата за клевета од бугарскиот новинар поставува опасен преседан

Репортери без граници (РСФ) ја осудуваат пресудата за криминална клевета од бугарскиот новинар за критикување на поранешниот шеф на бугарската Комисија за финансиска супервизија (ФСБ).

Таа поставува опасен преседан за истражувачко новинарство во земја која веќе има најлоша положба на слободата на печатот на Европската унија, истакнаа од РСФ. Росен Босев, новинар за бугарскиот бизнис неделник „Капитал недељи“, беше казнет со парична казна од 500 евра од судот во Софија на 21-ви мај, обвинет за клеветење на поранешниот претседавач со ФСБ, Стојан Мавродиев, во телевизиското интервју во јануари 2015 година.

Во интервјуто, Босев рече дека Мавродиев „го олеснил перењето пари на сума стекната преку шверц со дрога“ и дека „го користела ФСБ да изврши финансиски притисок“ на Капитал Недељ и Дневник, дневен весник во сопственост на истиот издавач. И покрај тоа што не ги оспорува фактите од првата изјава, судот сепак одлучи дека е клеветнички поради тоа што Мавродиев не бил осуден во случајот на перење пари на кој се повикал Бошев. И судот пресуди дека втората изјава е клевета, бидејќи тешките парични казни на Капитал Недељ и Дневник беа потпишани од заменик на Мавродиев, а не самиот Мавродиев.

„Иако казната од 500 евра, на Росен Босев, е симболична, сметаме дека оваа одлука претставува пречка за истражувачкото новинарство, кое најверојатно ќе постави преседан“, изјави Полин Адел Мевел, шеф на канцеларијата на Европската унија и Балкан во РСФ.

„Освен тоа, како судија во овој случај беше Петја Кранчева, која неколку пати беше критикувана од Босев во написите на Капитал Недеља, ја доведуваме во прашање непристрасноста на оваа одлука“.

И покрај барањето на Босев, Крнчева одби да се реципира во случајот, тврдејќи дека никогаш не ги прочитала статиите што ја критикувале. Во заедничката изјава неколку дена по осудата на Босев, неговите колеги рекоа дека е дизајнирана да „потисне критичко новинарство“.

„Ние веруваме дека новинарството служи за неопходна и интегрална корективна функција во демократијата“ во случај на закани за „најдобриот интерес на граѓаните и бизнисот“, се вели во соопштението.

Бидејќи не е можна жалба против пресудата на судот, Босев и неговиот адвокат објавија дека имаат намера да го упатат случајот до Европскиот суд за човекови права. Бугарија е рангирана на 111. место од 180 земји во Светскиот индекс на слободата на печатот во РСФ 2019 година, најниска позиција во ЕУ.

Print Friendly, PDF & Email