Categories

ССК Претставување на концептот на Овластен економски оператор пред бизнис секторот

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) во соработка со Царинската управа на Република Македонија, организира настан  на тема „Овластен економски оператор – нов тренд во царинското работење, предизвици, искуства и поедноставување на царинското работење“.

На настанот е најавено обраќање на директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски  и претседателката на ССК.Данела Арсовска.

Целта на настанот е промовирање на концептот на „Овластен економски оператор“, пред компаниите членови на Сојузот, презентирање на неговата тековна примена, со осврт кон предизвиците, придобивките и досегашните искуства.

Концептот на Овластен економски оператор е еден од инструментите за олеснување на трговијата. Последните измени на Царинскиот закон, се однесуваат и на критериумите за издавање одобрение за овластен економски оператор кои се целосно  усогласени со националните прописи и одредби за ОЕО на Царинскиот закон на Европската унија. Успешноста на примена на концептот зависи од интересот на компаниите да го применуваат. (МИА)

image_pdf image_print
Print Friendly, PDF & Email