Categories

АНТИНАЦИОНАЛИЗАМ Протести против национализмот и десничарскиот популизам низ европските градови

Во неколку европски градови десетици илјади лица вчера протестираа против национализмот и десничарскиот популизам.

Протестите се организирани во пресрет на изборите за Европскиот парламент и се одржаа под слоганите „Една Европа за секого: Вашиот глас против национализмот“ и „Не на омразата, да на промените“.

Протести имаше во Берлин, Будимпешта, Женева, Утрехт, Варшава, Букурешт, Хамбург, Келн, Франкфурт, Минхен и Лајпциг.

Организатори на протестите беа над 70 групи, кои велат дека ја поддржуваат ЕУ, но бараат и промени во миграциската политика и поддршка на мисиите за помош на мигрантите во Средоземното Море.

Print Friendly, PDF & Email