Categories

ПОРАЗ Српскиот претседател: Го изгубивме Косово

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, изјави во парламентот на Србија без никакви неизвесни услови дека треба да прифати дека ја изгубил контролата над Косово, и дека мора да бара компромис за нормализирање на врските со својата поранешна покраина, објави Ројтерс.

“Треба да признаеме дека сме поразени. Ја изгубивме територијата”, изјави Вучиќ пред парламентот на специјалната седница посветена на Косово.

“Не сакам да продолжам со лаги и измами. Јас им кажав на сите: Не постои српски авторитет во Косово, освен во болниците и училиштата “, рече тој.

Косово прогласи независност во 2008 година, скоро една деценија по воздушните напади на НАТО ја презеде контролата врз територијата од Белград, со што заврши бруталната операција од страна на српските безбедносни сили.

Но, Србија, која според својот устав смета дека Косово е интегрален дел од нејзината територија, го блокира Косово од членство во меѓународни институции, вклучително и Интерпол и УНЕСКО. Исто така, таа и понатаму обезбедува финансиска помош за Србите во Косово.

Но, Србија, која се надева дека ќе влезе во Европската унија до 2025 година, треба да го реши тековниот спор околу Косово, пред да може да го стори тоа.

Во меѓувреме, Косово обвини еден етнички Србин обвинет за воени злосторства против етничките албански цивили за време на војната 1998-1999 година.

Косовскиот специјален обвинител изјави дека осомничениот, идентификуван само како З.Џ., бил обвинет за учество во злосторства извршени во градот Пеја, околу 85 километри западно од Приштина, во март-април 1999 година.

Print Friendly, PDF & Email