Categories

ЧОВЕКОВИ ПРАВА Трансродовоста нема да се смета за ментално нарушување

Светската здравствена организација го усвои законот со кој трансродовите лица повеќе не ги категоризира како луѓе со ментално нарушување.

Легислативата има потенцијал да им овозможи на транс и не-бинарни луѓе низ целиот свет полесен пат за правна транзиција без прогон. Одлуката беше одобрена во петокот на 25 мај од страна на Светското здравство и очекувањата се дека пресудата во голема мера ќе им користи на трансродовите луѓе ширум светот.

„Очекуваме ре-категоризацијата да ја намали стигмата“, истакна Лале Сај, координатор на Одделот за репродуктивно здравје и истражување на СЗО.

„Сметаме дека овие промени ќе ја намалат стигмата и ќе помогнат за подобро прифаќање на овие лица во општеството“, вели Лале Сај, координатор на Одделот за репродуктивно здравје и истражување на СЗО.

Водичот, доколку биде усвоен од земјите-членки за време на Светското здравствено собрание во Женева ќе стапи на сила од 1 јануари 2022 година.

Поздравувајќи ја акцијата, портпаролката на Стоунвол, добротворната организација за правата на ЛГБТ-правата со седиште во Велика Британија, изјави: „Да се ​​биде транс не е ментална болест и одлично е да се види дека СЗО го признава ова. Транс луѓето кои бараат поддршка треба да бидат прифатени за тоа кои се.“

Портпаролот додаде: „Сега треба да видиме промени во Британија. Реформата на Законот за признавање на половите во 2004 година ќе претставува огромен чекор кон транс-еднаквоста. Според сегашниот систем, транс луѓето треба да бидат дијагностицирани со ментална болест да аплицираат за сертификат за признавање на родот, а не-бинарни луѓе воопшто не се признаваат. Заменувањето на овој процес на дехуманизирање со систем на самоопределување ќе биде променет во животот за толку многу луѓе во Британија“.  

Активистите за транс-права права неуморно работеа за нивното право едноставно да постојат по сопствени услови во клима каде што трансродовите луѓе се меѓу маргинализираните и ранливите групи во општеството. Трагично, насилството врз транс луѓето е премногу вообичаено.

Неодамнешниот извештај од Stonewall покажал дека 45 проценти од младите транс-луѓе се обиделе да извршат самоубиство во својот живот.

Print Friendly, PDF & Email