Categories

ЧОВЕКОВИ ПРАВА Врховниот суд во Бразил гласаше за криминализација на хомофобијата и трансфобијата

Шест од единаесет судии во Врховниот суд на Бразил гласаа за да ја разгледаат опцијата за криминализација на хомофобијата и трансфобијата во државата. Одлуката ќе и даде вистинска заштита на ЛГБТИ+ заедницата, која често е на мета на постојани напади, велат активистите.

Најмалку 141 лица од ЛГБТИ+ заедницата се убиени во Бразил оваа година, според групата за човекови права Групо Геа да Баија. Католичката црква и евангелистичкото движење често се критични за правата на хомосексуалците и екстремно десничарскиот претседател Јаир Болсонаро.

„Хомофобичните злосторства се алармантни како физичкото насилство“, рече потпретседателот на Врховниот суд, Луиз Фукс.

За речиси 20 години се направени напори да се направи хомофобија криминал во Бразил, но законодавството за ова прашање се соочило со отпор кај конзервативните и религиозните групи во Конгресот.

Одлуката во Врховниот суд значи дека прекршоците треба да се казнат според законот за расизам во земјата додека Конгресот не одобри конкретно законодавство за заштита на ЛГБТИ+ луѓето.

Останатите судии ќе гласаат на седницата закажана за 5-ти јуни.

Print Friendly, PDF & Email