Categories

ПРАВА Невада дозволува полово неутрални лични документи

Невада е десеттата држава која им овозможува на граѓаните да обележат “x” во возачките дозволи и изводот на родени, во половата идентификација.

Жителите сега можат да изберат “x”, покрај м за машки и f за женски во возачки дозволи и изводи од матичната книга на родените.

„DMV е посветена да биде инклузивна и сфаќа дека некои луѓе не сакаат да бидат принудени да се идентификуваат како машки или женски“, вели Џули Батлер, директор на DMV во соопштението.

Невада во јуни ги смени законите за жителите да можат да го променат полот на државните лични карти без судски налог, докторска белешка или корегиран извод на родените. Исто така, може да избере род маркер “x” без овие придружни документи.

„Тоа навистина е огромна победа за транс заедницата и за поединците да живеат автентични себеси“, рече Холи Велборн, ACLU од директорот на политиката во Невада.

„Ова е нешто што долго време се боревме. Овој нов родово-неутрален маркер е уште еден огромен чекор за да се осигураме дека трансродовите поединци можат целосно да живеат во нашите заедници “.

Арканзас, Калифорнија, округот Колумбија, Минесота, Орегон, Колорадо, Индијана, Мејн, Вермонт дозволуваат идентификациски документи за идентификација на родот.

Print Friendly, PDF & Email