fbpx
Фото: Мета.мк
Бојан Кордалов, комуниколог/фотографија: Самуел Дебус, OK-TV Ludwigshafen
Др. Волфганг Ресман,  претседател на Bundesverband Bürgermedien /фотографија: Самуел Дебус, OK-TV Ludwigshafen

СЛОБОДНА ЗОНА

Концептот „дупекратија“ на црни Грујо го менуваат со концептот „меритократија“ на Мицкоски

НЕНАД ЈОВАНОВИЌ Заговара ВМРО-ДПМНЕ меритократија, го прочитав овој термин пред некој ден. Новиот „концепт“ на Мицкоски, излезе објавен на курирските портали, тие клозетски клоаки на „чесните“ и „самоопределените“. Првата помисла...

Read more

Новинарство и граѓанско општество: Сојузници во борбата против пропагандата

ЛИНДА БАЛЕТА Балкан Форум Одвојте неколку минути да го одговорите на следното прашање: Дали има некоја вест што неодамна сте ја прочитале онлајн или сте ја гледале на телевизија што...

Read more

Мерка – Мандат

Војо Маневски

ВОЈО МАНЕВСКИ Зборовите стојат збрани на купче и сѐ додека некој не им даде душа тие немаат значење, дури кога ќе ги поставиш во реченица тие ја покажуваат својата суштина,...

Read more

Сè поголем број држави го прогласуваат Гладоморот за геноцид врз Украина, во тек е и иницијативата „Жито од Украина“ за борба против гладот во светот

Гладоморот, геноцид врз Украина (1932-1933)

Пишува: Амб. ЛАРИСА ДИР Вонредна и Ополномоштена Амбасадорка на Украина во Република Северна Македонија Неизмерно сум им благодарна на македонското Собрание, Владата, медиумите и општеството за неверојатната поддршка и помош...

Read more

Забраната за биолошко оружје се соочува со можности и предизвици

Амб. Бони Денис Џенкинс, Потсекретар за контрола на оружјето и меѓународна безбедност

Пишува: Амб. БОНИ ДЕНИС ЏЕНКИНС Потсекретар за контрола на оружјето и меѓународна безбедност Пандемијата беше значајно искуство кое нé допре сите со огромните човечки жртви и општественото и економско нарушување....

Read more

Селектирање

Војо Маневски

ВОЈО МАНЕВСКИ Седиме пред телевизорите, следејќи го Светското првенство во фудбал и како на огледало ни се појавуваат сите карактеристики на светот денес. Игра која е повеќе од спортски натпревар...

Read more

Предвремени парламентарни избори: Апетити за власт и неодговорно однесување кон клучните процеси во државата

БИЉАНА ЈОРДАНОВСКА ДИК нема буџет за  предвремени избори. Во новиот Предлог-буџет за 2023 година, за Државната изборна комисија се одвоени 82.641.000 денари. Во планираните активности за ДИК се наведени континуиран...

Read more
Page 1 of 361 1 2 361

CIVILMEDIA NEWSLETTER