ОПШТЕСТВО

Шест години од протестите за новинарот Томислав Кежаровски

Пред точно шест години, стотици граѓан(к)и, новинари и граѓански активисти беа спречени од страна на полициски сили да одржат мирен протест пред Музејот на македонската борба за државност и самостојност,...

Read more

Фотографија од убиство во Полска објавена како масакр врз македонски деца

Фотографија искористена за статус на Фејсбук, која е крајно вознемирувачка за што и самиот Фејсбук предупредува пред да ја отворите, нема никаква врска ни со Бугари, ни со „грчиштана“, ни...

Read more

Бачовска: Исполитизираното општество и неказнивоста е причина за говорот на омраза!

„За едно високо исполитизирано општество како нашето, општество во транзиција кое е полно со проблеми од секаква природа, дали од економска, политичка, меѓуетнички тензии, може да кажеме дека дури и...

Read more

Тунева: Вклученоста на граѓаните е особено значајно во „демистификацијата“ на новинарските практики

„Поддршката и афирмацијата на медиумската писменост е добра можност заеднички да испратиме порака дека јавноста ни е особено значајна во давањето одговор за новинарското известување. Вклученоста на граѓаните е особено...

Read more

Хелсиншки комитет се сомнева на несовесно водење на постапката во случајот „Тамара“

По вчерашните информации во медиумите дека јавната обвинителка  Наташа Гоџоска само телефонски го известила судијата Марин Станевски дека нема да го застапува обвинението обвинението против лекари и екс директори на...

Read more

Трето издание на Истражувачкиот филмски фестивал – Скопје со поглед „Кон дигиталното“

Третото издание на Истражувачкиот филмски фестивал - Скопје, што од 31 октомври до 2 ноември ќе се одржи во Кино Култура, овојпат погледот го вперува „Кон дигиталното“.  Во организација на...

Read more

Отворено за сите прашања поврзани со изборите, прес на ЦИВИЛ денеска

Со намера да одговори на бројните прашања и да ја извести пошироката јавност за ставовите и анализите на новонастанатата ситуација по одлуката да се одржат предвремени парламентарни избори на 12...

Read more

Обединети нации: Драматичен пад на бројот на населението на Балканот

Драматичниот пад на бројот на население во земјите од Југоисточна Европа, најмногу заради иселувањето на младите, ја загрозува способноста на овие земји  да го оддржат постојниот систем на социјална заштита,...

Read more

Прес на ЦИВИЛ за одлуката за предвремени парламентарни избори

Со намера да одговори на бројните прашања и да ја извести пошироката јавност за ставовите и анализите на новонастанатата ситуација по одлуката да се одржат предвремени парламентарни избори на 12...

Read more
Page 1 of 372 1 2 372

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy
300x250