fbpx
Оливер Спасовски
Official portrait of NATO Heads of State and Government

ОПШТЕСТВО

„Рамковни административци“ сè уште чекаат трансфер, некои се преселиле во странство, а дел дале откази

Во текот на минатата 2021 година, Владата го прифати планот изготвен од Министерството за политички систем и односи на заедниците (поранешен Генерален секретаријат за спроведување на Рамковниот договор), со кој...

Read more

Зибери: Во полициските станици нема ажурирани списоци на дежурни адвокати, а државата не ги надоместува адвокатските услуги

rpt

Народниот правобранител, Насер Зибери и претседателот на Адвокатската комора, Љубомир Михајловски денеска потпишаа меморандум за соработка во насока на подобрување на учеството и заштитата на граѓаните пред полициските и другите...

Read more

Одземени лиценците на БЕГ и за дистрибуција и снабдување со топлинска енергија

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) на главна седница донесе одлуки со кои престануваат да важат одлуките за издавање на лиценца за вршење на енергетска дејност снабдување, односно...

Read more

Парада на гордоста, Скопје 2022: Најжешко прашање е правното признавање на родот

Парада на гордоста, Скопје, 25 јуни 2022 (фото: Тоше Огњанов / VOA)

Македонија има обврска до крајот на 2022 година да обезбеди правна процедура во која ќе има правно признавање на родот, вели Кочо Андоновски, од ЛГБТИ Центарот за поддршка, објави Гласот...

Read more

Започна третата Парада на Гордоста – Скопје прајд 2022

Под мотото „Излези за љубов! достоинство, еднаквост, правда“, почна Парадата на Гордоста -Скопје прајд 2022 во Скопје, во организација на националната мрежа против хомофобија и трансфобија . Неколку илјади луѓе  се...

Read more

Тренчевска: МТСП презема активности за зголемување на бројот и квалитетот на згрижувачките семејства

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) преку законски решенија, стратегии, програми и активности работи на создавање на услови за секое дете да расте и се развива во средина блиска...

Read more

Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“  

Во пресрет на претстојниот Самит на Г7, владите, меѓународните и регионалните организации, мултилатералните развојни банки, невладините организации и филантропите се собраа денеска во Берлин за да се обединат за глобална...

Read more

Ковачевски за Скопје прајд: Секој има право на почит, достоинство, прифаќање без предрасуди и еднакви можности за самореализација

Секој има право на почит, достоинство, прифаќање без предрасуди и еднакви можности за самореализација, напиша премиерот Димитар Ковачевски на Фејсбук по повод Парадата на гордоста - Скопје прајд 2022. [caption...

Read more

ЕСМ понуди 48 евра за мегаватчас производствена електрична енергија

АД ЕСМ понуди цена на произведената електрична енергија од 48 евра за мегаватчас за периодот јули-декември 2022 година, седум евра повеќе од цената за претходното шестмесечје, јануари-јуни 2022 година кога...

Read more
Page 2 of 915 1 2 3 915

CIVILMEDIA NEWSLETTER