fbpx

КУЛТУРА

Аквадуктот во Скопје е прогласен за споменик со највисок степен на заштита

Врз основа на позитивното мислење на Националниот совет за културно наследство, на предлог на Министерството за култура, на последната седница на Владата е донесена Одлука за прогласување на споменикот Аквадукт...

Read more

Почина меѓународно реномираниот актер Љуран Ахмети

Меѓународно реномираниот актер, Љуран Ахмети, почина на 46-годишна возраст како последица на коронавирусот. Ахмети беше дел од многу театарски претстави, играни и кратки филмови, а последните години беше дел од...

Read more

Второто издание на „Холокаустот на животните“ од Колозова од издавачот Блумсбери, со достапна цена на Амазон

Најновата книга на Катерина Колозова, издадена од Блумсбери академик - Лондон, Велика Британија, „Холокаустот на животните: Нон-марксистичка критика на Капиталот, патријархатот и филозофијата“ (Capitalism’s Holocaust of Animals), прв пат издадена...

Read more

Владата ѝ укажа на Општина Охрид да се превенираат градежните работи на локацијата ресторан „Парк“

Владата на Република Северна Македонија на вчерашната редовна 57-ма седница ја разгледа и ја усвои Информацијата за спроведување на Планот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот...

Read more

Чествување на 100-годишнината од раѓањето на Конески во седиштето на УНЕСКО во Париз

Во седиштето на УНЕСКО во Париз денеска ќе се одржи чествување на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската култура Блаже Конески. Настанот е дел од календарот на важни меѓународни...

Read more

Стефоска: Охрид и Струга немаат волја за заштита на светското природно и културно наследство впишано во УНЕСКО

Министерката за култура, Ирена Стефоска, упати отворена и директна критика на сметка на општините Охрид и Струга, поради отсуството на волја за заштита на светското природно и културно наследство впишано...

Read more

Онлајн тркалезна маса по повод 100 години од раѓањето на Блаже Конески

Во соработка со Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, денеска ќе одржи тркалезна маса на тема „Конески – мостот што ги поврзува...

Read more

Модата во светот на различностите

Нашата култура е она што нè обликува, го формира нашето однесување и нашиот идентитет. Културата е наш начин на живеење, која се однесува на споделениот јазик, верувања, вредности, норми, однесувања...

Read more

Светот се смее… Кисело… Карикатуристите за антиваксерите

Антиваксерите се тема на подбив низ целиот свет. И карикатуристите често цртаат на тема антиваксери. Одбравме неколку карикатури од многуте кои секој ден се објавуваат низ светот. [caption id="attachment_165091" align="aligncenter"...

Read more
Page 1 of 86 1 2 86

CIVILMEDIA NEWSLETTER