fbpx
Фото: Фејсбук
Фото: МИА
Битиќи/Фото: Влада.мк

МУЛТИКУЛТУРА

Тренчевска: Не може да правиме инклузија на Ромите со гетоизирање во одредена населба

„Многу е важно прашањето на домувањето на ромската етничка заедница, не треба да ги гетоизираме. https://youtu.be/xMAWEhNikb8 Не можеме да правиме инклузија со гетоизирање во одредена населба, туку напротив, домувањето да...

Read more

Алаѓозовски: И покрај големите економски предизвици, свеста за потребата од заедничко живеење е подигната на многу големо ниво

„Националниот координатор а мултикултурализам, Роберт Алаѓозовски во интервју за ЦИВИЛ, меѓу другото посочи дека и покрај големите предизвици како што беше кризата предизвикана од КОВИД-19 и сега со руската воена...

Read more

Девојче дискриминирано во училиште во Кочани: „Шамија во џамија, а не во училиште“

„Шамија може во џамија да носиш, а во училиште ти е забрането“, со овие зборови и се обратија класната раководителка, а подоцна и педагогот и психологот на шестооделенката Алејна Исмаиловска...

Read more

Тренчевска: Родовата еднаквост значи овозможување еднакви права и можности за жените и мажите, еднаков пристап до сите ресурси во општеството, и еднаков бенефит од тие ресурси

Со министерката за труд и социјални политики разговаравме за стратегиите, политиките и практиките  што ги  спроведува МТСП во контекст на унапредувањето и промовирањето на меѓуетнички и верски односи и промоција...

Read more

ЦИВИЛ на средба со министерката за труд и социјални политики, Јована Тренчевска

Претставници на ЦИВИЛ – Центар за Слобода  се сретнаа со министерката за труд и социјални политики Јована Тренчевска, по повод започнувањето на новиот проект на ЦИВИЛ „Заедно за подобра иднина“,...

Read more

Зеленски: Моќта на молитвата на светиот месец Рамазан нека ни помогне да ја исчистиме Украина од руското безбожно зло

Фото:  канцеларијата на претседателот

„Моќта на молитвата во овој свет месец Рамазан нека ни помогне да ја исчистиме Украина од руското безбожно зло, од оние кои навистина не веруваат во ништо, и затоа се...

Read more

Чекор по чекор: Наша цел е да ги поттикнеме локалните актери да преземат иницијативи за подобрување на инклузивноста и поддршка на семејствата на лицата со попреченост

Сензорна соба во ООУ „Страшо Пинџур“, Неготино/ Фотографија: Фејзбук страница на Фондацијата „Чекор по чекор“

Фондацијата „Чекор по Чекор“ во партнерство со здруженијата „Инклузива“ и „Хандимак“, во соработка со Министерството за образование и наука ја започнаа трета кампања од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биде...

Read more

Централен Лондон украсен во чест на месецот Рамазан

Украсен Лондон во чест на месецот Рамазан
фотографија / ББЦ

Престолнината на Обединетото Кралство на Велика Британија, Лондон, го украси централниот дел од градот во пресрет на светиот исламски месец на постите, Рамазан. Британскиот медиум ББЦ објави фотографија од централен...

Read more

Алаѓозовски: Ќе продолжиме со почитувањето и создавањето на мултикултурни вредности во нашето општество и на добриот соживот меѓу нашите граѓани

Роберт Алаѓозовски, национален координатор за мултикултурализам
фотографија: Александар Ризински

Со националниот координатор за мултикултурализам, Роберт Алаѓозовски разговаравме за текот и резултатите на имплементацијата на владината тригодишна стратегија „Едно општество за сите“, за новата стратегија која што е во напредно...

Read more

ЦИВИЛ на средба со националниот координатор за мултикултурализам, Роберт Алаѓозовски

Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за мултикултурализам и Џабир Дерала, Претседател на ЦИВИЛ, 16 март 2023 (фото: А. Ризински/ЦИВИЛ)

Претставници на ЦИВИЛ - Центар за Слобода денеска се сретнаа со националниот координатор за мултикултурализам, едно општество и развој на културата, Роберт Алаѓозовски, по повод започнувањето на новиот проект на...

Read more
Page 1 of 68 1 2 68

CIVIL MEDIA NEWSLETTER