fbpx

Медиумски тајкун?

Џабир Дерала, Форум за мир и дијалог, 13 август 2023 (фото: Рилинд Сулејмани)

ЏАБИР ДЕРАЛА Го дочекав и тоа. Во еден интернет медиум, инаку гласило на националистичката опозиција, во повеќе наврати ме нарекуваат медиумски тајкун. Ова секако дека ќе го прифатам, барем делумно,...

Read more

Истражувачката сторија на ИРЛ е жестока опомена и аларм за институциите, сè друго е помалку важно!

Џабир Дерала (фото: Кирил Михаилов)

ЏАБИР ДЕРАЛА Истражувачката видео сторија „Убиство во Тетово“ ја изгледав по вториот обид. Првиот обид ми беше неуспешен, се откажав, бидејќи ме потресе самиот почеток и видео инсертите од трагедијата...

Read more

Секогаш ќе има платени насилници, вознемирени „патриоти“ и корисни идиоти

Џабир Дерала, претседател на ЦИВИЛ(фото: Б. јордановска/ЦИВИЛ)

ЏАБИР ДЕРАЛА Како функционираат пропагандните машинерии? Тие се служат со низа софистицирани методи што се невидливи за просечниот корисник на социјалните мрежи. Се работи за масивни и исклучително скапи операции,...

Read more

Медиумско слепило, Камчев, руска нуклеарна закана, зелено-патриотски игри, избори и уставни измени

Џабир Дерала (фото: Кирил Михаилов)

ЏАБИР ДЕРАЛА Костовски, во анализата за ЦИВИЛ Медиа, добро забележа дека големата вест за „поцрнувањето“ на Камчев во голем дел од македонските медиуми остана, практично, невидлива. Медиумското слепило за главните...

Read more

500 дена од тридневната „специјална воена операција“

ЏАБИР ДЕРАЛА 500 дена од тридневната „специјална воена операција“ што ја поведе воениот злосторник и диктатор, Путин. Повеќе од десет години брутална руска инвазија. Украинците и Украинките знаат дека на...

Read more

Поларизацијата во општеството е овозможена преку агресивна експлоатација на најмоќното оружје без барутно полнење – медиумите

Фото: Б. Јордановска / ЦивилМедиа

ЏАБИР ДЕРАЛА Перцепцијата за „различните“ или „другите“, што и да подразбираат тие поими, во несигурен и поларизиран свет во кој се води голема војна во Европа, неизбежно и сè повеќе...

Read more

Хероите и хероините без чија пожртвуваност светот би бил обвиткан во мракот и лагите на монструозните режими

Џабир Дерала (фото: Кирил Михаилов)

ЏАБИР ДЕРАЛА Најмалку 67 новинарки и новинари го изгубија животот во 2022 година, стои во извештајот на УНЕСКО. Тоа е драматичен скок од 50% во однос на претходната (2021) година,...

Read more
Page 1 of 12 1 2 12

CIVIL MEDIA NEWSLETTER