fbpx

ИЗБОРИ

Даштевски вели дека ќе работи стручно и професионално, согласно закон и Устав

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дадоа свечени изјави пред претседателот на Собранието Талат Џафери, што се поклопи со истекот на мандатот на сега веќе, минатиот состав на Комисијата,...

Read more

Свечени изјави на новоизбраните членови на ДИК денеска во Собрание

Новоизбраните членови на Државната изборна комисија (ДИК) денеска ќе даваат свечени изјави пред претседателот на Парламентот Талат Џафери. Претседател на ДИК ќе биде Александар Даштевски, а потпретседателка Дитмире Шеху. Членови...

Read more

Шекеринска: Кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на ДИК апсолутно не ја заслужува довербата

За ВМРО ДПМНЕ нивните работи ги оставаме на нив, тоа што им се случува и начинот како ги менаџираат различните мислења мене не ми изненадува. ВМРО - ДПМНЕ не можеше...

Read more

Изборни системи и дилеми

пишува ВОЈО МАНЕВСКИ Начинот на кој во една држава се избираат политичките претставници го одредува и степенот на нејзината внатрешна кохезија. Доколку граѓаните сметаат дека нивниот глас или учество во...

Read more

Оливер Деркоски-Перспективи 2021: Можеме да се соочиме со предизвици предизвикани од нашето пасивно однесување како општество во однос на изборните процеси

Оливер Деркоски, претседател на Државната изборна комисија, за перспективите на изобрните процеси во 2021 година: https://www.youtube.com/watch?v=vhnwzF0HilQ&feature=youtu.be „Ние во Македонија сѐ уште се бориме како да го идентификуваме гласачот. Имаме проблем...

Read more

Дерала: Политичката корупција и финансирањето на политичките кампањи е еден од најсериозните проблеми со кои се соочуваме

„ЦИВИЛ во изминатите неполни 4 години само на една од веб страниците на интернет порталите со кои администрира својата медиумска и организациска активност, има неполни 40.000 медиумски содржини, само на...

Read more

Оливер Дерковски во „Перспективи 2021“: Почетокот на 2021 ДИК останува без сегашниот состав на Комисијата

На конференцијата на ЦИВИЛ „Перспективи 2021, претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски, за почетокот на новата 2021 година предупреди дека мора брзо да се работи на составување нов состав...

Read more

Формирана е работната група за измени на Изборниот законик

Во Изборниот законик ќе бидат вградени сите оние измени во однос на моделот на изборите за коишто ќе постигнеме консензус, изјави на денешната прес-конференција министерот за правда Бојан Маричиќ, одговарајќи...

Read more

Сарачини: Електронското гласање не е единствено решение за да се направи чекор напред во остварување на правото на глас

На панел дискусијата „Изборни реформи: Желбите наспроти реалноста“, Петрит Сарачини од ЦИВИЛ ја начна темата за промена на начинот на гласање, односно можноста за воведување на електронско гласање или по...

Read more
Page 1 of 123 1 2 123