fbpx

КОНТРАСТИ: Груевски нудеше „евтина работна сила“, сега се обезбедуваат „работни места со конкурентни плати“

НЕЗАБОРАВНИ МИГОВИ Фамилијата, Субрата Рој и танчерката носеа „развој“

ЏАБИР ДЕРАЛА Читам една објава на вицепремиерот Фатмир Битиќи, кој на социјалните мрежи објави нова инвестиција во земјава. „Во Франкфурт, Германија, бев дел од настанот на потпишување на договор со...

Read more

Не е важно што мислат Албанците. Тие немаат право да одлучуваат!

Џабир Дерала, Форум за мир и дијалог, 13 август 2023 (фото: Рилинд Сулејмани)

ЏАБИР ДЕРАЛА Прикриениот национализам е, на многу начини, исто толку штетен и деструктивен како и милитантниот национализам. Латентниот или прикриениот национализам релативно тешко се препознава и идентификува, а уште потешко...

Read more

Национализмот не води кон победа на едните или другите – сите губат

Џабир Дерала, Форум за мир и дијалог, 13 август 2023 (фото: Рилинд Сулејмани)

ЏАБИР ДЕРАЛА Национализмот, верската омраза и расизмот во сите нивни облици и степени на радикализам постојат кај сите заедници на Балканот. И многу пошироко, се разбира. Одлика на национализмот и...

Read more

Непријатен потсетник

Џабир Дерала (фото: Кирил Михаилов)

ЏАБИР ДЕРАЛА Антиевропските инсталации, лажните неутралци и квази интелектуалци, рашистите, груевистите, радикалите, прикриените и отворените националисти, доминираат во ТВ програмите и во голем дел од интернет и печатените медиуми во...

Read more

Тоа се шакалите

Џабир Дерала (фото: Кирил Михаилов)

ЏАБИР ДЕРАЛА Шакалите се месојадни животни, налик на волците, но помали. Спаѓаат во кучешкото семејството Canidae. Заедно со хиените, за нив се смета дека се големи кукавици, иако некои зоолози...

Read more
Page 1 of 6 1 2 6

CIVIL MEDIA NEWSLETTER