ЕКОНОМИЈА

Ангеловска – Милер: 120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Светска банка ќе даде поддршка од околу 120 милиони долари за финансирање на пет проекти со кои ќе се подобри локалната инфраструктурата, ќе се модернизира пензискиот сектор и земјоделството, ќе...

Read more

Ангеловска: ММФ два пати ја зголемува проекцијата за раст на македонската економија

Во услови кога Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намалува проекцијата за глобалниот раст, по втор пат годинава ја зголемува проекцијата за растот на македонската економија. Ова значи дека изгледите за...

Read more

Министерката за финансии и гувернерката на НБ на Годишните средби на ММФ и Светска банка

Делегација предводена од министерката за финансии, Нина Ангеловска и гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, учествува на годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и групацијата на Светскатa банка (СБ)...

Read more

Анѓушев: Мерката за минимална плата е добро одмерена

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев смета дека мерката за зголемување на минималната плата е добро одмерена и договорена со сите социјални партнери. Тој денеска повтори дека минималната плата во...

Read more

Работодавачите и коморите подржуваат покачување на минималната плата

Здружението на работодавачи и Сојузот на стопански комори ја подржува одлуката за зголемување на мимималната плата на 14.500 денари истакнувајќи дека Владата била внимателна и одлуката е донесена низ процес...

Read more

Финансиска поддршка преку Планот за економски раст за 170 компании

Сто и седумдесет компании ќе добијат финансиска поддршка преку програмата на Планот за економски раст. Информацијата за склучување договори со компаниите е разгледана и усвоена вчера на седница на Владата,...

Read more

Министерството за финансии најави засилена борба против нелојалната конкуренција во е-трговијата

Министерството за финансии во соработка со Управата за јавни приходи, Царинската управа и Финаисиската полиција најавува засилени активности во борбата против нелојалната конкуренција во е-трговијата. Се најавуваат засилени контроли на...

Read more

Анкета: Прогресивното оданочување не ги зголемило трошоци за работа кај 51 отсто од фирмите

Промената на даночната политика и воведувањето на прогресивното оданочување на данокот на личен доход кај 51 отсто од компаниите членки на Стопанската комора на Македонија не влијае на зголемување на...

Read more

Анѓушев: Наш таргет не се инвеститори кои бараат евтина работна сила, туку компании со повисок степен на технолошки развој

Почесните конзули преку својата економска дипломатија може да помогнат во привлекување кредибилни инвеститори во обновливи извори на енергија, фотоволтаици, гасоводна дистрибутивна мрежа, голем откупен центар на земјоделски производи, како и...

Read more
Page 1 of 38 1 2 38

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy
300x250