ЕКОНОМИЈА

Олеснети условите за кредити во третиот квартал, се очекува трендот да продолжи

Кредитните услови и за домаќинствата и за претпријатијата во третиот квартал годинава бележат олеснување. Податоците објавени од Народната банка во Анкетата за кредитна активност покажуваат дека натамошно олеснување на условите...

Read more

Заев: Прогресивниот данок не ги даде очекуваните резултати

„Прогресивниот данок не ги даде очекуваните резултати од причина што земјава е опкружена од земји каде што даноците се многу ниски и генерално имаат рамен данок“, истакна денеска Претседателот на...

Read more

Прогресивниот данок во мирување, ДДВ прагот се зголемува на 2 милиони денари

Владата го стави прогресивниот данок на личен доход во мирување од 36 месеци, односно до 1 јануари 2023. На денешната прес-конференција министерката за финансии Нина Ангеловска изјави дека не бил...

Read more

Влада: Субвенции до 300 евра за вградување плински уреди во возилата

Министерството за економија денеска го објави јавниот повик за субвенционирање на дел од трошоците за вградување на плински уреди, метан или друг вид алтернативно гориво во возилата. Ќе се субвенционираат...

Read more

Банкарскиот систем стабилен, се зголемува кредитната и депозитната активност

Банкарскиот систем и натаму ја одржува својата стабилност, a неговата отпорност на шокови бележи подобрување. Второто тримесечје од оваа година, меѓу другото, беше одбележано со подобрување на показателите за солвентноста и...

Read more

Светски ден на штедењето, депозитите на населението 4,5 милијарди евра

Едукативни настани и кампањи за промоција на штедењето организираат денеска банките и институциите по повод Светскиот ден на штедењето.Македонската банкарска асоцијација и Фондот за осигирување депозити организираат настан на кој...

Read more

Влада: Индустриското производство го потврдува стабилниот и одржлив раст на економијата

Податоците за раст на индустриското производство што ги објави денеска Државниот завод за статистистика се потврда за стабилниот и одржлив раст на земјава, а со оглед дека индустријата е еден...

Read more

Твининг-проект за јакнење на капацитетите на Народната банка

 „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во Европскиот систем на централни банки“ е насловен твининг-проектот за кој денеска ќе се одржи почетна конференција. Главна...

Read more

Јавноста може да следи колку капитални инвестиции реализирал секој буџетски корисник

На веб страницата на Министерството за финансии денеска е објавена нова алатка за транспарентност преку која може да се следи реализацијата на капиталните инвестиции за секое министерство, дирекција, агенција, односно...

Read more

Брзите кредити сè поприфатливи за граѓаните, ги избираат едноставноста и брзината

Итните потреби за средства граѓаните сè повеќе ги покриваат со позајмување од финансиските друштва. Над 120 илјади корисници ја препознале предноста и им ја дале довербата на финансиските друштва што...

Read more
Page 2 of 41 1 2 3 41

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy