fbpx
Илустрација: „Одмазда на дрвото“ - Мирослав Стојановиќ-Шуки

Tag: РКЕ

Бислимоски: Енергетската криза беше мотивирачка и се започна со интензивен циклус на инвестиции во обновливи извори на енергија

Енергетската криза го зголеми темпото на енергетска транзиција и инвестиции во обновливи извори со што се намали значајно цената на електрична енергија преку ден и се создадоа услови за домаќинствата ...

Фото: РКЕ

РКЕ: 120.000 домаќинства можат да имаат струја со централите од обновливи извори на енерија

Новите централи за производство на електрична енергија од обновливи извори што се изградени во последните 19 месеци, може да ги задоволат потребите за струја на близу 120.000 домаќинства, информираат од ...

РКЕ пред почетокот на грејната сезона ќе ја носи одлуката за цената на парното греење

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) пред стартот на грејната сезона ќе ја носи одлуката за цената по која скопјани ќе ја плаќаат топлинската енергија. -Поднесените барања за ...

ЕСМ: Цената на парното ја одредува РКЕ, зголемувањето на трошоците на дејноста не мора да значи повисока крајна цена

Цената на парното греење во Скопје ја одредува Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ), а зголемувањето на трошоците на дејноста не мора значи зголемување на крајната цена на ...

Северна Македонија постави нов рекорд во лиценцирање на електрани за обновливи извори на енергија

Трендот на инвестиции во обновливи извори на енергија во Северна Македонија дополнително се забрза во 2023 година, во споредба со рекордната 2022 година. Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги ...

Бислимоски: Со воведувањето на дневната евтина тарифа, ќе имаме најниска цена на струјата во Европа

Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) Марко Бислимоски вечерва рече дека поради технички проблеми, дневната евтина тарифа на струјата ќе почне од 1 декември и тоа е најраниот можен ...

epa04163940 An undated handout photo provided by the Slovakian gas-pipeline company Eustream on 11 April 2014 shows a gas compressor station in the eastern town of Velke Kapusany, Slovakia, near the border with Ukraine. Slovakia has declared it is ready to guarantee a reverse gas flow for Ukraine. Slovak media report that an agreement on a gas-pipeline connection will be signed 15 April 2014 during a trilateral meeting of Slovakia, Ukraine and the European Commission.  EPA/Eustream / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Топланите и поголемите производствени капацитети продолжуваат да работат на гас и по 1 јануари

Топланите во Скопје и поголемите производствени капацитети ќе продолжат да работат на природен гас. Енергенсот ќе се набавува од бугарската компанија „Balkan Utilities“ за што вчера ЕСМ Продажба потпиша договор. ...

Бектеши: Сигурно ќе има намалување на цената на електричната енергија за малите потрошувачи

Ќе направиме се што е во наша надлежност да нема драстично зголемување на цената на електричната енергија за домаќинствата, а ќе има намалување за малите потрошувачи – за микро и ...

Page 2 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER