fbpx

ФОРУМ

Институциите да реагираат на говорот на омраза, медиумската писменост е лек против лажните вести

„Бидејќи живееме среде хибридна војна, крајно време е да се признае дека демократските и прогресивни општества се загрозени од злоупотребата на самите демократски инструменти. Поточно, демократиите се нападнати од софистицирани,...

Read more

Трпевска: Медиумската писменост не може да биде решение за нарушувачкиот дискурс без развој на вештини за критичко размислување

-Мојот главен фокус би бил каде да го најдам решението, основата за најдобриот пристап што можеме да го прифатиме за да се справиме со проблемот на влијанието на новите технологии...

Read more

Кордалов: Институциите да бидат поефикасни при санкционирање на кривичните дела што произлегуваат од говор на омраза

Постојат две главни прашања, вели комуникологот Бојан Кордалов. „Првото е, како да се охрабри дебата без говор на омраза и дискриминација, и второто е како да се направат вести (вистински...

Read more

Краске: Десничарската пропаганда ги става под притисок традиционалните демократии

„Би сакала да се фокусирам на глобално ниво, но исто така и на новинарската перспектива. Имаме три главни столба на демократијата, законодавците, извршната власт и судството, а во идеална демократија...

Read more

Ѓорѓески: Да ги научиме младите да размислуваат аналитички и критички и да сфатат што се обидуваат да кажат медиумите

Живееме во 21. каде што информацијата оди брзо, а информацијата е моќ, но луѓето манипулираат со информациите. Затоа ни треба повеќе државна регулација. Во денешно време, луѓето треба да бидат...

Read more

Шурковиќ: Мора да ја намалиме добивката што ја очекуваат одредени медиуми по ширењето дезинформации

„Бидејќи ова е феномен што влијае на речиси сите аспекти на човековите права, размислував на што да се фокусирам денес, затоа решив да се вратам на мојата позадина на криминологијата...

Read more

Шебек: Без медиумска писменост, луѓето нема да можат да ја разликуваат вистинската од лажната вест

„Дозволете ми да се вратам на историјата на хибридните напади, во ерата на Студената војна тие се нарекуваа PSYOP ( психолошки операции). Дозволете ми да се вратам во историјата, во...

Read more

Хоџа: Слободите не доаѓаат како право дадено од Бога, туку како одговорност што треба да ја негуваме

„Целата поента на лажните вести е да се намали довербата во реалните вести. За родовите прашања, миграцијата, пандемијата, вакцините и нивната ефикасност. Кога демократиите користат свои правни алатки за ограничување...

Read more

Ресман: Мора да градиме моќ против пропагандата, клептократите и новите диктатори

„Руската пропаганда, лажните вести, дестабилизација на демократските општества, не се проблем само во регионот на Балканот, туку и во Европа. Во Германија, исто така, имаме руска пропаганда, ја имаме телевизиската...

Read more
Page 122 of 195 1 121 122 123 195

CIVILMEDIA NEWSLETTER