Categories

ЛГБТИ+ Парада на гордоста ќе се оддржи на 29 јуни во Скопје

Парада на гордоста ќе се оддржи на 29 јуни во Скопје. Ова денеска го соопштија од Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија кои се организатори на првата Парада на гордоста во Скопје.

Со оваа најава Ирена Цветковиќ ја отвори денешната прес конференција, истакнувајќи ја важната улога која медиумите ја имаат во заедничката борба за праведно општество во кое се почитуваат човековите права и слободи на сите граѓанки и граѓани, вклучително и ЛГБТИ заедницата.

Антонио Михајлов ја нагласи потребата од што е можно поголема поддршка и активно учество од сите чинители: политичари, јавни личности, активисти, уметници на Парадата на гордоста, солидаризирајќи се со ЛГБТИ луѓето. Парадата на гордоста креира простор кој еманципира и ослободува, и е отворен за сите, без разлика на нивната нација, вера, род, сексуална ориентација, родов идентитет…

„Годинава се одбележува 50-годишнината од првите демонстрации во Њујорк, познати како Бунтот од Стоунвол, кои беа пресвртна точка за создавање на ЛГБТИ движењето, односно борбата за почитување на основните човекови права и спротивставување на прогонот и стигматизацијата на ЛГБТИ луѓето“, изјави Кочо Андоновски. 

Во текот на наредниот месец ќе се знаат деталите околу одржувањето на Парадата, точната локација, маршрута и време.

Инаку, Северна Македонија е последната земја од регионот која организира Парада на гордоста. 

Д.М.

Print Friendly, PDF & Email