Categories

АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШНАЛ Саудиска Арабија: Смртна казна за 37 терористи

Погубувањето на 37 лица осудени за обвиненија за „тероризам“, означува алармантна ескалација на употребата на смртна казна во Саудиска Арабија, изјави Амнести интернешнал.

Меѓу убиените бил и млад човек кој бил осуден за злосторство што се случило додека бил на возраст под 18 години.

„Масовното погубување претставува застрашувачка демонстрација на властите на Саудиска Арабија безобѕирно непочитување на човековиот живот. Тоа е исто така уште една ужасна индикација за тоа како смртната казна се користи како политичка алатка за да се уништи несогласувањето од шиитското малцинство во земјата“, рече директорот за истражување на Блискиот Исток, Лин Малуф, во Амнести Интернешнл.

Поголемиот дел од убиените биле шиитски мажи, кои биле осудени по судски процеси кои ги прекршиле меѓународните стандарди за фер судење кои се потпирале на признанија извлечени преку тортура. Тие вклучуваат 11 мажи кои беа осудени за шпионажа за Иран и осудени на смрт по грубо нефер судење.

Најмалку 14 други егзекутирани беа осудени за насилни кривични дела поврзани со нивното учество во анти-владините демонстрации во источната провинција на Саудиска Арабија во периодот помеѓу 2011 и 2012 година. 14-те мажи беа подложени на долготраен притвор пред судот и му рекоа на судот дека биле измачувани или на друг начин биле малтретирани за време на нивното испрашување со цел да се извлечат “признанија” од нив.

Исто така, меѓу убиените е и Абдулкарем ал Хавај, млад шијанец, кој беше уапсен на 16 години и осуден за престапи поврзани со неговата вмешаност во анти-владини протести. Според меѓународното право, употребата на смртната казна против лица кои биле на возраст под 18 години во времето на кривичното дело е строго забрането. Амнести интернешнал разбира дека семејствата не биле однапред информирани за егзекуциите и биле шокирани да дознаат за вестите.

„Употребата на смртната казна е секогаш ужасна, но е уште поопасна кога се применува по неправедни судења или против лица кои биле под 18 години во времето на кривичното дело, со флагрантно кршење на меѓународното право“, рече Лин Малуф.

Сите што беа егзекутирани денес беа државјани на Саудиска Арабија. Досега оваа година, најмалку 104 лица биле егзекутирани од Саудиска Арабија – од кои најмалку 44 се странски државјани, од кои повеќето се осудени за злосторства поврзани со дрога. Во 2018 година, Саудиска Арабија изврши 149 егзекуции во текот на целата година.

„Наместо да ги засилат егзекуциите со алармантна стапка во име на борбата против тероризмот, Саудиска Арабија мора веднаш да го запре ова крваво извршување и да воспостави официјален мораториум на егзекуциите како прв чекор кон целосно укинување на смртната казна“, рече Лин Малуф.

Али ал-Нимр, Дауд ал-Мархон и Абдула ал-Захер, од шиитското малцинство и кои беа на возраст под 18 години за време на криминалот, остануваат на смртна казна и во непосредна опасност од извршување. Амнести интернешнал се спротивставува на смртната казна во сите случаи, без оглед на тоа кој е обвинет, кривичното дело, нивната вина или невиност или начинот на извршување.

Print Friendly, PDF & Email