fbpx
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: МИА
ФОТО: Принтскрин

Tag: Зелен Цивил

Зелени политики Северна Македонија

Зелените политики на Северна Македонија во 2023 година: Зелена трансформација преку циркуларна економија и обновливи извори на енергија

Северна Македонија е дел од Зелената агенда за Западен Балкан, а зелените политики во измината година ги води во правец на обновливи извори на енергија (фотоволтаици, ветерници), инвестирање во зелени ...

Серафимов: Државата поседува капацитети, но потребна е политичка волја за да се спроведе зелената агенда

„Животната средина го претставува нашето опкружување и нашата иднина. Од нас зависи дали ќе работиме понатаму со ЕУ фондови или како до сега со финансиски средства кои ги одвојуваме ние ...

(ВО ЖИВО) Панел на ЦИВИЛ за македонската зелена агенда со Љубиша Николовски и Горан Лефков

Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) организира серија панел дискусии, на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел? Серијата панел дискусии продолжува во 13 часот, на која учесници ќе ...

(ВО ЖИВО) Панел на ЦИВИЛ за македонската зелена агенда со Насер Селмани и Стево Башуровски

Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) организира серија панел дискусии, на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел? Со почеток во 12 часот, денеска учесници на панелот ќе бидат Насер ...

Каја Шукова, министерка за животна средина и просторно планирање (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

Шукова: Не сме дел од Стратегијата за минерални суровини, но бидете сигурни дека ќе дадеме коментар и направиме паралела со стратегиите за животна средина

„Формирана е работна група, дадена е задачата на МАНУ, но ние не сме дел, но тоа не значи дека нема да бидеме дел од процесот на коментирање на Стратегијата“, изјави ...

Трпевски и Мехмети: Борбата за зелена иднина е долготрајна, младите се мотивирани за зелените каузи

„Мене ме охрабрува дека голем дел на средношколци се активни и верувам дека и нив ги мотивира, преку наше правно насочување, да се обратат до институциите и да се борат ...

Трпевски: Кај нас, една од темелните вредности на нашиот уставен поредок, меѓу другото, е и хуманизација на просторот и заштитата на животната  средина

За тоа колку всушност е реална зелената агенда на Северна Македонија, дали се поседува институционално и системско знаење што претставува Зелената агенда, кои се перспективите, а кои предизвиците во нејзино ...

Еко герила и млади правници ги вкрстуваат аргументите во дебата на Зелен ЦИВИЛ

Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) ќе го оддржи петтиот, од серијата панел дискусии, на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел?“, денеска, 24 октомври, со почеток во 11 ...

Дерала: Зелената агенда е и фактор на стабилност, и фактор на безбедност на една држава, а во случајов, и на целата Европска унија

На панелот на Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел?“претседателот на Цивил, Џабир Дерала во одговор на прашањето дали македонската зелена ...

Кулебанова: Ние како држава сме зелена држава, треба да работиме на одржување на она што веќе го имаме

Како зелена економија, тоа е еден многу чест израз којшто веќе е сеопфатен во сите излагања на политичките партии, општеството, граѓаните, меѓутоа, за да разбереме каде сме ние како општество, ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER