ЧОВЕКОВИ ПРАВА

Графитот „Ѕидот на мирот“ ги покри пораките со говор на омраза во Скопска чаршија

Графит посветен на мирот ги покри пораките со говор на омраза на еден од ѕидовите во Старата скопска Чаршија. Графитот е реализиран од активистите Јетмир Асани и Валон Кучи, а...

Read more

Дерала во Гостивар: Зелени вредности и националистички испади во една општина не одат заедно

Зелениот караван на ЦИВИЛ вчера одржа работилница „Зелените доаѓаат“ во општина Гостивар. На работилницата учествуваа градоначалникот на општина Гостивар, којшто се обрати на почетокот од работилницата, членови на општинскиот совет,...

Read more

ЦИВИЛ го честита Меѓународниот ден на демократијата, ги повика институциите и јавноста да ги почитуваат демократските принципи

Меѓународниот ден на демократијата дава можност да се разгледа состојбата на демократијата во светот. Демократијата е исто толку процес, колку и цел, и само со целосно учество и поддршка од...

Read more

(ПОЛЕМИКА) Човековите права можат да бидат употребени и злоупотребени

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА повод: Дескоска: Објавувањето на веста за синот на Жан Митрев е груба повреда на правото на приватност на таткото Повикувањето на концептот за човековите права стана неизбежен...

Read more

Дескоска: Објавувањето на веста за синот на Жан Митрев е груба повреда на правото на приватност на таткото

Ослободена од товарот на министерската функција, сега кога искажаните ставови се само мои и кога можам да зборувам и пишувам само во свое име, чувствувам потреба да се осврнам на...

Read more

ЦИВИЛ со учество на меѓународниот вебинар „Дијалог на медиуми за учество и разбирање“ со претставници од Германија, Белорусија, Украина и Грузија

Претседателот на ЦИВИЛ – Центар за слобода, Џабир Дерала, денеска ќе учествува како специјален гостин на вебинар на тема „Дијалог на медиумите за учество и разбирање“. На вебинарот учествува организации,...

Read more

Најчевска: Колективот наспроти индивидуата

Во рамките на Граѓанскиот форум за учество во креирање на владините политики, ЦИВИЛ одржа панел дискусија со професорката Мирјана Најчевска и Виолета Петровска Бешка, на темата национализам. Професорката Мирјана Најчевска...

Read more

(ВО ЖИВО) Професорките Мирјана Најчевска и Виолета Петровска Бешка говорат за национализмот на почетокот на Граѓанскиот форум на ЦИВИЛ

Серијата онлајн настани, интервјуа и состаноци на ЦИВИЛ со заеднички наслов „Национализам“, започна со професорките Мирјана Најчевска и Виолета Петровска Бешка. Модератока на оваа панел дискусија е Дијана Тахири. https://www.youtube.com/watch?v=610-OhEB_m8&feature=youtu.be...

Read more

Национализмот во фокусот, започна серијата онлајн настани, интервјуа и состаноци на ЦИВИЛ

ЦИВИЛ организира серија панел дискусии и други онлајн настани со заеднички наслов „Национализам“ во вторник и среда, 18-19 август 2020, со почеток во 10 часот, кој ќе се пренесува во живо...

Read more

Граѓанско учество, укинување на привилегиите и други иницијативи на ЦИВИЛ

ЦИВИЛ е органзиација што во својата визија и мисија, како и во Статутот ги има втемелено човековите права и слободи, мирот и конторола на оружјето, проширувајќи го корпусот на делување...

Read more
Page 1 of 3 1 2 3
Currently Playing