fbpx
Џабир Дерала

Цензура на парите

Никица Корубин

НИКИЦА КОРУБИН Во напливот на низа површни дебати деновиве, особено е интересна онаа за културата и најновата хистерија, онаа за „цензурата на културното творештво“ и „забраната за слободна уметност“. Добро...

Read more

Зоран Иванов до Елка Јачева-Улчар: Факти, професорке, факти! Не инсинуации, претпоставки, веројатности…

Ви благодарам професорке д-р Улчар за вниманието и за можноста со неколку зборови да Ви се обратам на страницата на која сте ми посветиле внимание: Прво, констатирам дека ништо не...

Read more

Кога успехот не смее да биде успех

Никица Корубин

НИКИЦА КОРУБИН Жртвата не смее да биде среќна. А, „жртвата“ е Северна Македонија, и тоа е наративот, последните месеци, чија кулминација доаѓа со разрешницата. Па, зависно од исходот на разрешницата,...

Read more

Что вы думаете, рашисти?

Џабир Дерала

ЏАБИР ДЕРАЛА Знаете дека исклучително ретко влегувам во поединечни преписки во коментарите. Затоа, за оние што се нашле „погодени“ од моето пишување деновиве, сакам да појаснам неколку работи. Не да...

Read more

Стриптиз на Злотo

БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Може ли Весна Бејби да го спаси идентитетот. Може. Со вагинални монолози под услов монолозите и вагината да не завршат врз главите на полицајците. Не се заебавам. Мене...

Read more

Купување време…

Никица Корубин

пишува НИКИЦА КОРУБИН Купување време...   Така некако звучат изјавите на помалите коалициони партнери во власта, кои во совршен популистички и анти-либерален манир се "загрижени" за идентитетот и историјата. Од...

Read more

Зошто е Франција обележана како одговорна за несогласувањата меѓу Бугарија и Северна Македонија?

проф. д-р Катерина Колозова

КАТЕРИНА КОЛОЗОВА и ЕЛИЗ БЕРНАР / Le Journal du Dimanche Катче за Француското претседателство на Европската Унија, од Катерина Колозова, професорка по политичка философија на ИОХН-Скопје и Елиз Бернар, доктор...

Read more

По Самитот на Западен Балкан, очигледно е дека ќе имаме жешко политичко лето

ТОШО МАРКОСКИ  Главен уредник на Регионална ТВ Кисс&Менада - Тетово специјално за ЦИВИЛ Медиа. Односите помеѓу нашата држава и Бугарија ја заострија и подигнаа политичката тензија во двете земји па...

Read more

Во Северна Македонија се води хибридна оркестрирана кампања

Насер Пајазити, ИНА

НАСЕР ПАЈАЗИТИ Главен уредник на ИНА (Iliria News Agency) специјално за ЦивилМедиа. Во Северна Македонија се создаде деструктивен дух и координирана кампања насочена кон тензии и дестабилизација. Оваа хибридна оркестрирана...

Read more

CIVILMEDIA NEWSLETTER