Categories

ТЕХНОЛОГИЈА „Гугл“ ја прекинува соработката со „Хуавеј“

„Гугл“ ја прекинува соработката со кинеската компанија „Хуавеј“. Одлуката доаѓа по мерките на САД против Кина. Мерката ги опфаќа сите зaеднички дејности во врска со трансферирање хардвер, софтвер и сервисите, но не и софтверот со отворен код што се развива во „Гугл“ и кој „Хуавеј“ би можел да го користи, како што е програмата АОСП – отворена верзија на Андроид, достапна како слободен софтвер.

Овa се однесува на новите корисници, додека сегашните корисници на „Хуавеј“ со апликациите на „Гугл“ ќе можат и натаму да ги користат овие апликации, а новиот смартфон на „Хуавеј“ нема да има пристап до Гугл плеј стор, Јутјуб, Џимејл, Гугл драјв и Хром.

„Ги разгледувамме последиците од овие одлуки. За корисниците на нашите услуги, Гугл плеј и Гугл плеј протект, тие услуги и натаму ќе функционираат на уредите на „Хуавеј“, изјави претставник на компанијата „Хуавеј“.

Прекинот на соработката може да наштети на работата на „Хуавеј“, кој ќе загуби пристап до ажурирањата.

 

 

Print Friendly, PDF & Email