Categories

АМАЗОН Ова е знак за висока интелигенција, според Џеф Безос

Безос смета дека признавањето на личните грешки, промената на размислувањето и отвореноста спрема нови и различни идеи се одлики на интелигентните луѓе.

Основачот и шеф на Амазон, Џеф Безос, кој воедно е и најбогатиот човек на светот, тежи скоро 160 милијарди долари, а познат е и по тоа што сака работите да ги прави на свој начин и често не ги следи генералните правила на работење. Маркетиншкиот стручњак Пер Педерсен изјави дека иднината им припаѓа на луѓето кои ги кршат правилата и работите ги обавуваат на свој начин, а баш заради тоа и Безос се извои како најдобар пример за такви “успешни” личности.

За таков успех, освен Безос, задолжени се и квалитетните луѓе кои ги вработил низ годините. Шефот на неговата компанија има и посебен начин на гледање на интелигентните луѓе. Он не сака да поставува многу различни прашања и врз основа на точните прашања носи заклучоци за нечија интелигенција, туку Безос исклучително ги ени луѓето кој ги признаваат своите грешки и често менуваат мислења.

 

Паметните луѓе секогаш ги преиспитуваат своите размислувања за проблемите кои мислат дека веќе ги решиле и отвараат нови аргументи, идеи, информации и предизвици кои би можеле да го променат нивниот начин на размислување. Нема ништо лошо во тоа вашите денешни идеи да бидат контрадикторни со идеите кои сте ги имале вчера- тоа покажува спремност за признавање на грешките и константно понижување пронаоѓање на бројни решенија во однос на тоа колку често луѓето работата, тврдоглаво бранење на сопствените ставови и идеи, без оглед на новите сознанија и аргументи кои го докажуваат спротивното.

Научниците тој начин на размислување го нарекуваат интелектуална скромност и проучувањата за начинот на донесување на одлуки покажале дека луѓето кои се спремни да ги признаат своите грешки носат подобри одлуки- тоа е позитивна карактреистика која ја потенцира човечката љубопитност, отвореност кон нови информации, како и паметното размислување. (ДНЕВНИК.ХР)

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email