Categories

СРЕДБА Пендаровски во Брисел: Во изминативе две години редовно испорачуваме добри вести од регионот

Претседателот Стево Пендаровски, денеска во Брисел, по средбата со претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, изјави дека Европската унија има можност да покаже лидерство и визија за иднината на нашиот регион со тоа што ќе и додели датум за преговори на Македонија. 

„Граѓаните на Северна Македонија не бараат незаслужена награда, туку заслужена шанса за изградба на европска држава со праведно, хумано и напредно општество“, додаде Пендаровски.

Пендаровски му се заблагодари на Туск за огромната и безрезервна поддршка и за неговите лични заложби и напори за добивање на датум за почеток на преговорите.

Претседателот на Европскиот совет, Туск рече дека договорите што ги постигна Северна Македонија со Бугарија и со Грција се историски и можат да бидат пример во регионот и дека местото на Република Северна Македонија е во Европската унија.

„Јас лично верувам дека може да има само една одлука, да започнат преговорите во линија со препораката на Европската комисија и за Северна Македонија и за Албанија. Прашањето денес не е дали, туку кога. Јас сум претпазлив, бидејќи за постигнувањето на консензус меѓу сите 28 земји- членки на ЕУ е потребно повеќе време, отколку што јас би сакал. Но нема сомнеж дека местото на вашата земји и целиот регион е во ЕУ“, изјави Туск.

Пред само две недели го добивме најдобриот, најпозитивниот Извештај од Европската комисија за напредокот на нашата земја. Не само што добивме чиста и безусловна препорака за отпочнување на пристапните преговори, туку бевме посочени и како светол пример на Западниот Балкан. Северна Македонија редовно испорачува добри вести во регионот во изминативе две години. Свесни сме дека се потребни уште реформи и се согласувам дека имаме слабости и дека ни претстои уште многу работа. Но, морам да истакнам една балканска политичка реалност – ние сме најефикасни тогаш кога имаме пред нас конкретни задачи. А, преговорите за членство се најдобрата реформска алатка“, додаде Пендаровски.

Print Friendly, PDF & Email