fbpx
Фото: Социјални мрежи
Фото: МИА архива
Фото/ принтскрин
фото: МИА архива

Tag: Дезинформација

Photo by Elvis Bekmanis on Unsplash

Алал вера драги „новинарски пера“

Зошто дел од медиумите и новинарите пред етичките правила ги стават етничките интереси? Дел од луѓето во медиумите пред да се новинари, се повеќе Македонци или Албанци? Дали етноцентризмот и ...

Што е дезинформација?

ДЕЗИНФОРМАЦИЈА е намерно ширење лажни или погрешни информации за измама или манипулација, преку стратегиски и медиумски тактики за постигнување политички, воени или комерцијални цели. Дезинформациите се глобална закана, поради способноста ...

(ВИДЕО) Медиуми и одговорност, Јовановиќ: Јавноста треба да биде сензибилизирана, да има чувство кој е жртва, а кој е џелат

Преку медиумите да се обидеме да произведуваме вредности и добри луѓе, во спротивно ни нема спас, поентираше колумнистот Ненад Јовановиќ во разговорот за Цивил медиа, во кој одговори на неколку ...

Марија Габриел: Дезинформацијата е закана за демократијата

Дезинформацијата е закана за демократијата, изјави денеска Марија Габриел, еврокомесарка за дигитална економија и општество при преставувањето на предлозите на Европската комисија за борба против лажни вести. Таа објасни дека ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER