fbpx
Судењето на германскиот државјанин Рико Кригер, кој беше осуден на смрт во Белорусија. Фото: Редит
Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

Tag: “едно општество за сите“

Меѓу Запад и Русија

ДЕСТАН ЈОНУЗИ Наспроти бруталниот 11-годишен режим на Никола Груевски, поранешниот социјалдемократски лидер Зоран Зaев беше вистинит, веруваше во западните вредности кои ги интернализираше и создаде политичка филозофија која го воодушеви ...

A general view show European Union leader taking part in an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR / POOL

СЕ усвои резолуција за спроведувањето на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства од Северна Македонија

Комитетот на министрите на Советот на Европа, усвои резолуција за спроведувањето на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства од Северна Македонија, во која, меѓу другото, се бара промовирање на ...

Битиќи: Новите генерации ќе го најдат својот пат да живеат еден до друг и заедно ќе ја креираат својата иднина

И покрај предизвикот на личниот идентитет кој сите го имаме, убавината е во прифаќањето на различностите и заедничкото делување за заедно да преминеме кон она што го посакуваме, а тоа ...

Чупеска: Едно општество за сите е многу благородна идеја, за жал не може да добие таква видливост поради етнонационализмот присутен и во македонскиот и во албанскиот блок

Едно општество за сите и интеркултурализам е многу благородна идеја, за жал не може да добие таква видливост поради етнонационализмот присутен и во македонскиот и во албанскиот блок, а оваа ...

Битиќи: Со искрена намера да го запознаеме и цениме другиот, вистински ќе го креираме нашето – Едно општество за сите

Историјата е добра основа за подобра сегашност и иднина, историјата која не ја чуваме под стаклено ѕвоно и однадвор ја набљудуваме, туку се обидеме да ја разбереме, ни помага да ...

Атанасов: Три фактори беа клучни за стратегијата „Едно општество за сите“

Пред неколку години имаше неколку фактори кои придонесоа да се создаде правата Стратегија. Мене ме интересираше големата слика и бев учесник во сето тоа, и три фактори беа круцијални – ...

Сашо Орданоски (црта: Игор Стевковски)

Парастос за македонскиот либерализам

САШО ОРДАНОСКИ 1. Пропозицијата на македонскиот политички модел е релативно едноставна равенка што се темели врз теоретската и практичната разлика помеѓу патриотизмот и национализмот: колку повеќе граѓани, во политичка смисла, ...

Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка (фото: И. Чадиноски / ЦИВИЛ)

Алаѓозовски: Обврска на секој политичар е да ја разбере и да ја имплементира Стратегијата „Едно општество за сите“

Стратегијата „Едно општество за сите“ е значајна за развојот на нашата демократија, на општеството, но и на државата во целост. Стратегијата има влијание и во низа други области, на постоењето ...

Богојески: Да „пораснеме“ како нација, низ созревање на индивидуалецот

„Со симбиоза на општество на инклузивниот човек и општество на индивидуални вредности, ќе имаме трето општество - на инклузивни вредности. Односно, општество и вредности околу кои ние сите ќе се ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER