fbpx

Tag: Јована Тренчевска

Фото: MIA

Тренчевска: Најранливата категорија на пензионери останува во нашиот фокус

Системските решенија за минималната плата и за пензиите даваат резултати. За повеќе од една година пензиите пораснаа за над 25 отсто, растот на пензиите го следи растот на инфлацијата, но ...

Фото: МИА

Прочистителна станица во село Орман со средства од европските ИПА фондови

Заменикот на претседателот на Владата за европски прашања Бојан Маричиќ и министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, во рамките на денешната работна посета на општината Ѓорче Петров, ја ...

Тренчевска: И момчињата и девојчињата треба да ги уживаат човековите права на иста основа без дискриминација

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска беше дел од панел дискусијата „Стратешко планирање за храбра иднина за телесната автономија на жените и на девојчињата во регионот“ како дел ...

Тренчевска: Не е вистина дека се укинуваат посебните средства за лицата со Даунов синдром

„Не е укинато ниту едно право на лице, односно дете со попреченост. Напротив се воведуваат и нови услуги, правата продолжуваат и понатаму и се зголемени во својот износ“, изјави Тренчевска ...

Тренчевска: Ги ограничуваме договорите на определено на максимум две години, наместо досегашните пет

„Со новиот закон за работни односи се ограничува времетраењето на определено време од сегашните пет на две години со тоа што ист работник, кај ист работодавач нема да може повеќе ...

Тренчевска: Позитивните примери од Хрватска несомнено ќе придонесат во унапредување на системот за социјална и детска заштита

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска присуствуваше на тркалезната маса: „Заедно во заштита на менталното здравје на децата и младите“ во Загреб, Република Хрватска, известуваат од Министерството за ...

Тренчевска – Пилетич: Преку размена на позитивни пракси до унапредување на социјалната и детската заштита

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска и деканот на Филозофскиот факултет Ратко Дуев, денеска имаа средба со министерот за труд, пензиски систем, семејство и социјална политика во Република ...

Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со Н.Е Амбасадорот на Индија, Санџаи Рана, со седиште во Република Бугарија. Како што информираат од Министерството за труд ...

Дебата за измените на Законот за вработување инвалидни лица

Во македонското Собрание денеска се одржа јавна расправа во врска со измените и дополнувањата на Законот за вработување инвалидни лица, кои според предлагачите, се направени по препорака на државен ревизор, ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER