Categories

МЕРКИ Википедија- Новата европска регулатива е закана за ‘бесплатното знаење и размена’

Германската Википедија се придружи кој жестоката дебата во Европа за реформи на авторските права, повикувајќи ги своите корисници да ја поддржат страницата во борба против мерките кои ви можеле да му се заканата на “бесплатното знаење и размената” на интернет.

Википедија од Германија тој повик го испрати во пресрет на гласањето во среда во Европскиот парламент за новите правила за авторски права чија цел е  создавање на поправеден начин на плаќање на носителите на авторски права во дигиталното време, ама за кои критичарите тврдат дека ќе ја загрози бесплатната размена на информации.

Корисниците кои пробале да пристапат кон германската Википедија видела изјава во која се наведуваат нови правила, вклучувајќи филтри, одреден вид на алгоритми, кои ќе проверуваат дачо содржините се во склад со авторските правила. Тоа ќе и наштетни на Википедија, тврди германската страница.

Новите правила “представуваат ризик за бесплатното знаење и размена на интернет” стои во изјавата, во која се повикуваат корисниците да се обратан на своите претставници во Европскиот парламент во пресрет на гласањето во среда и да го изразат своето противење.

Мерките кои ги предложила Европската комисија во 2016 година, дела се од ревидирањето на авторски права во ЕУ, кои датираат од 2001 година и не се веќе во согласност со дигиталното време, сметаат во Европската Унија.

Плановите, кои некои медиуми ги наговестуваат како “смрт за интернетот”, нападнати се заради ограничувањето на пристапот на онлајн информациите.

Во јули европските застапници гласаат тесно против почеток на преговорите со членовите на Европската унија за предложените реформи. Од тогаж пристигнале повеќе од 200 предложени измени.

Законодавното тело на ЕУ ќе гласа во среда за заедничкиот став, но постои можност европарламентарците да го одбијат предлогот во целост и да го вратат на повторна изработка. (ДНЕВНИК.ХР)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email