Categories

Премиерите Зоран Заев и Еди Рама, во рамките на ‘Самитот 100’, констатираа дека Република Македонија и Република Албанија имаат одлични политички односи. На билатералната средба синоќа, се отворени прашања,...

Дванаесеттото издание на „Филмскиот фестивал за човекови права“ во Тирана, Република Албанија во организација на Академијата за филм и човекови права „Маруби“,  го збогатија со присуството членовите на „Таус...

Хуманитарната невладина организација „Легис“, која обезбедува неопходна хуманитарна помош за бегалците и барателите на азил, со изложба на фотографии „Borderland“ (Земја на граници), ќе се претстави на Филмскиот фестивал...

За немањето желба за подобрување на добрососедските односи меѓу Република Македонија и Република Албанија, најдобар пример досега е синоќешниот фудбалски натпревар на двете репрезентации, што се одржа во Струмица....

„Владите треба да работат во интерес на граѓаните. Со олеснувањата на соработката на економски план, ќе има конкретни резултати, како за граѓаните и компаниите во нашите земји, така и...

„Ако успееме да ги затвориме прашањата со соседите и успееме да станеме нормална држава, првин балканска, пример за сите соседи – демократска земја, и сите заедно да се избориме...

Непријатно изненадување беше да се види како висок функционер на една прогресивна партија каква што е владејачката СДСМ, користејќи ги верските догми, искажа еден ригиден став кон хомосексуалците. По...

Американскиот заменик-помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања Хојт Ји, верува дека изјавите за „Голема Албанија“, се реторика која треба да биде сфатена во контекст на предизборна кампања...

Документот напишан од три од четирите албански политички партии кои се присутни во актуелниот парламент во Македонија, Албанија го поддржува бидејќи во него се претставени „јасни напори од страна...

„Погледнете нé сега: Србија се претвори во насилник повторно, Косово, кое е едвај старо девет години, е уморено од играчки и бара вистински тенкови и оружје, Босна се распарчува однатре,...