Categories

ГОДИШНИНИ 20 години од НАТО бомбардирањето на Србија

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг смета дека историјата покажала дека бомбардирањето на СРЈ во 1999 година беше неопходно и легитимно бидејќи го прекина насилството, а бегалците можеа да се вратат дома, додека КФОР помогна да се создаде безбедна средина во Косово за сите, вклучително и српските заедници.

„Знам дека НАТО сѐ уште предизвикува контроверзи во Србија, а многумина сѐ уште имаат болни спомени од воздушната кампања во 1999 година. Уште потешко за оние што ги изгубија најблиските. Секој изгубен невин живот е трагедија, а ние длабоко жалиме поради тоа“ изјави  Столтенберг за „Политика“.

„Таа кампања никогаш не беше насочена против српскиот народ. Напротив, целта беше да се заштитат цивилите во поширокиот регион со запирање на активностите на режимот на Милошевиќ, што ги осуди меѓународната заедница. Ние никогаш не смееме да го заборавиме минатото, но мора да научиме од него и да го оставиме зад себе“,  нагласи Столтенберг.

Тој додаде дека тоа е она што НАТО и Србија го прават преку партнерството, е корисно за НАТО, за Србија и за поширокиот регион.
Print Friendly, PDF & Email