Categories

ТЕАТАР Актерите од Куманово незадоволни од распределените средствата за театарот за 2018 година

Кумановските актери од македонската драма  изразија незадоволство од начинот на кој Министертвото за култура ги распредели средствата за 2018 година, кој според групата актери од Куманово, театарот повторно е обесправен.

-Ние, актерите од Театар Куманово, јавно го искажуваме нашето незадоволство од објавените резултати за годишната програма на Министерството за култура за 2018 година, според која, на театарот во Куманово (македонска драма) повторно се доделени само два проекти, со вкупен буџет од 1.600.000 денари, стои во реакцијата на групата актери од кумановскиот театар.

Во реакцијата се наведува дека се револтирани поради, како што велат, долгогодишниот третман со кој се маргинализира, кумановскиот тетар. Тие додаваат дека претходно биле охрабрени од ветувањата на новиот состав во министерството дека ќе има фер дистрибуција на средствата. Во реакцијата нагласуваат дека работат во лоши услови и потсетуваат на проблемот дека се единствени во државата кои електронски го евдидентираат работното време како административни работници. Тие потенцираат дека од 2010 година немаат уметнички директор и не учествуваат во креирање на политиките. Во кумановскиот тетар функционираат две драми на македонски и албански и велат дека оваа година прославуваат 70 години од постоењето и оти очекувале дека годинава ќе добијат повеќе средства.

Актерите од Куманово прашуваат по кои критериуми се одобрени еднакви средства за двата проекти за македонската драма од кумановскиот театар. Во реакцијата, потсетуваат и на блескавото минато на кумановскиот тетар, и нагласија дека  работат во импровизирани услови..

„ Не само што сакаме, ние имаме обврска да го одржиме во живот овој театар, сакаме и имаме обврска да му го вратиме некогашниот сјај, зашто овој театар и сите вработени во него тоа го заслужуваат. Затоа што граѓаните, љубителите на театарот тоа го заслужуваат. Изгледа време е пак да се активира „Нема да ви помине!“, стои во реакцијата на групата актери.

Вршителот на должност од кумановскиот Центар за култура „Трајко Прокопиев“, Роберт Цветковски, информираше дека годинава биле доставени по пет проекти и за макаеоднската и албанската драма, а за одобрените одлучува комисија од Министерството за култура. И претходните години биле доделувани средства само по два проекти и кај македонската и кај албанската драма од кумановскиот театар.

Од Министерството за култура, потврдуваат дека театарот работи во лоши услови и дека таквите можности (прокиснување, недостаток на греење и други големи проблеми)  не обезбедуваат услови за квалитетно реализирање на програмата. Од Министерството појаснуваат дека кумановскиот тетар со двете драми добил четири проекти што е на исто рамниште со останатите театари. Петрит Сарачини, посебен советник за култура наведува дека, Министерството интензивно работи на обезбедување на условите, додавајќи дека санацијата на покривот на Центарот за култура и театарот во Куманово е дел од посебната програма на Министерството за санирање на покривите на повеќе објекти на националните установи низ целата земја, за што Владата на РМ во Буџетот за 2018 година обезбеди 60 милиони денари. Од Министерството додаваат и дека работат и на решение за проблемот со греењето кое се планира да се спроведе во најбрз можен рок во зависност од расположливите средства.

Од Министерството појаснија дека кумановскиот театар не поднел проект за одбележување на 70 годишнината, но дека како Министерство за култура стојат на располагање да се изнајде начин за одбележување на јубилејот…

 –Генерално можеме да кажеме дека освен поддршката за проектите, преку годишната програма се обезбедени средства и за раздолжување од обврските создадени со мегаломанското и неодговорно трошење во изминатите години, како и за создавање основни услови во установите и дејностите, по долгогодишна негрижа и запоставување. Комисиите инсистираа одобрените проекти да бидат издржани, со реални буџети што овозможуваат база за нивно успешно реализирање, стои во писмениот одговор на Сарачини.

извор: МИА

Содржините кои ЦИВИЛ ги презема од други извори не подлежат на лиценцата Creative Commons 1.0, инаку вообичаена за содржините кои ги објавува оваа медиумска платформа. Ве молиме, консултирајте се со изворот за преземање на таквите содржини

image_pdf image_print
Print Friendly, PDF & Email