fbpx
Џабир Дерала

ЗЕЛЕНИ

Прилепчани први ќе се возат во нови еколошки автобуси

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, денеска учествуваше на свеченоста по повод пуштањето на 4 еко автобуси кои се вклучуваат во системот на јавниот патнички транспортен систем...

Read more

За борба против загревањето на Земјата потребни се 1.000 долари годишно по жител

Исполнувањето на целите на Парискиот договор за климата ќе чини 1.000 долари по глава на жител годишно, рече францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер, повикувајќи на рефинансирање на зелениот...

Read more

Битола со 5 милиони денари од Владата ќе се справува со аерозагадувањето

Владата преку реализираниот јавен повик на Програмата за намалување на аерозагадувањето за 2019 година, за Општина Битола издвои над 5 милиони, поточно 5.054.762 денари за справување со аерозагадувањето. „Согласно јавниот...

Read more

#НаполниГоШишето – предизвик за собирање на фрлените отпушоци низ светот

На социјалните мрежи се прошири нов предизвик под хаштагот - #FillTheBottle - (#НаполниГоШишето), кое луѓето ширум светот го прифатија предизвикот и за кратко време, многумина споделија фотографии од шишиња полни...

Read more

Министерство за животна средина: Средувањето на проблемот со депониите е комплексен и бара посветеност од сите чинители

„Еден од врвните приоритети на Министерството за животна средина и Владата на Република Северна Македонија, во соработка со локаната самоуправа е воспоставувањето на интегриран самоодржлив регионален систем за управување со...

Read more

Град Скопје информира дека се започнати активностите за реализација на зелениот коридор кај Серава

Студијата за воспоставување на зелените коридори, изработена по барање на претходната градска администрација во 2017, а која се повикува на постари развојни стратегии и планови за Град Скопје уште од...

Read more

Дуке Бојаџиев со концерт посветен за спас на Охрид и крајбрежјето

Дуке Бојаџиев, во рамки на Охридско лето, на вчерашниот концерт ја повика публиката во преполното гледалиште на сцената „Долни Сарај” да запали свеќи како апел до надлежните да се спаси ова...

Read more
Page 80 of 87 1 79 80 81 87

CIVILMEDIA NEWSLETTER