fbpx
Фото: Загреб.инфо
Фото: Укринформ
Фото: Ангел Ангеловски / ПМД
Фото: Укринформ
Фото: МИА
Фото. МИА
Фото: Б. Јордановска / ЦивилМедиа
Фото: ЕВН

ЗЕЛЕНИ

Маричиќ: Нови 53 милиони евра за Северна Македонија од Европската комисија за инвестиции во енергетиката и животна средина

Вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ преку својот Фејсбук профил информираше дека од страна на Европската комисија на Северна Македонија и се одобрени уште три проекти, преку повикот за инвестициски...

Read more

Кањонот Матка ќе се прогласи за заштитено подрачје во категоријата III – споменик на природата

фото: Википедија

Владата на Република Северна Македонија на денешната седница го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III - споменик на природата. -Со конечното...

Read more

Ковачевски: Дел од инвестициите се во насока на унапредување на дистрибутивната и преносната електро-енергетска мрежа и прекугранично поврзување

Димитар Ковачевски, премиер на Северна Македонија/Фотографија Ангел Ангеловски

„Мора да се менаџира недостатокот на електрична енергија и високите цени во моментот за да не предизивика ценовен шок за граѓаните и да се инвестира за да не се случат...

Read more

Втор ден конференција „Година на нови можности“

Годишната конференција „Година на нови можности“ што ја организира Владата продолжува денеска со панел дискусија на тема „Северна Македонија како зелен енергетски хаб – како да се претвори кризата во можност“. На овој, прв панел, обраќања ќе имаат премиерот Димитар...

Read more

Германија инвестира над 200 милиони евра во заштита на амазонската прашума

Германската министерка за развој Свења Шулце денеска изјави дека германската Влада ќе му обезбеди 204 милиони евра на Бразил за заштита на животната средина. Од вкупната сума, 38 милиони долари...

Read more

Нуредини: 2023 година ќе биде година на можности за животната средина

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини учествуваше на панелот „Капитални и инфраструктурни проекти за подобар квалитет на живот и развој на културата во услови на криза“ што...

Read more

Постигнато во 2022, визии за 2023, Владата организира дводневна конференција „Година на нови можности“

Годишна конференција „Година на нови можности“ почнува денеска во Скопје. Станува збор за дводневна конференција во организација на Владата. Конференцијата со воведно обраќање ќе ја отвори претседателот на Владата, Димитар...

Read more

Владата организира дводневна годишна конференција „Година на нови можности“

Владата на Република Северна Македонија, организира дводневна годишна конференција „Година на нови можности“ на 30 и 31 јануари 2023 година. Конференцијата со воведно обраќање ќе ја отвори претседателот на Владата, Димитар...

Read more

Бесими: Новата глобализација и инвестиции во зелена транзиција, дигитализација и човечки капитал

Економската теорија, вели дека со специјализација во производството се постигнува поголема ефикасност и се намалува цената на производот. Тоа е суштината на теоријата на компаративни предности на Дејвид Рикардо, која...

Read more

Бреда Мулец: Граѓаните ја сменија еколошката свест пополека, но најмногу поради влезот на Словенија во ЕУ

Во последните неколку години се промени свеста кај луѓето во Словенија во врска со екологијата и животната средина, но најмногу влијание имаше приклучувањето кон европската заедница, бидејќи тогаш моравме да...

Read more
Page 1 of 107 1 2 107

CIVIL MEDIA NEWSLETTER