Categories

ОДЛУКА Фондациите за отворено општество на Џорџ Сорос се повлекуваат од Турција

Ваквата одлука доаѓа откако турскиот претседател, Реџеп Таип Ердоган го обвини милијардерскиот филантроп, Џорџ Сорос дека се обидува да ги уништи нациите, пренесува Гардијан

Организацијата соопшти дека била цел на неосновани тврдења во турските медиуми што ја оневозможиле таа да продолжи со својата работа.

Таа, исто така, се соочи со истрага од страна на Министерството за внатрешни работи, која се обиде да демонстрира поврзаност, помеѓу Фондацијата и протестите во Парк Гези во Истанбул во 2013 година.

Еден од нејзините основачи во Турција, Хакан Алтинеј, беше меѓу 13-те лица уапсени пред 10 дена. Тие беа обвинети за поддршка на затворениот активист за човекови права, Осман Кавала, во обидот да се собори владата преку масовни протести.

Во говорот минатата недела, Ердоган ги поврза тие апсења со Сорос. “Лицето Кавала, кое ги финансираше терористите за време на инцидентите на Гези, веќе е во затвор”, изјави тој на состанокот на локалните администратори. ” И кој е зад него? Познатиот унгарски Евреин Сорос. Ова е човек кој ги доделува луѓето да ги делат народите и да ги разбијат. Тој има толку многу пари и го троши на овој начин “.

Фондацијата соопшти дека “новите истраги” се обидуваат да го поврзат со протестите на Гези. “Овие напори не се нови и тие се надвор од реалноста”, се вели во соопштението Фондацијата соопшти дека ќе аплицира за легална ликвидација на своите операции што е можно поскоро.

К. С.

Print Friendly, PDF & Email